Compania CIECH Soda România, care deţine fabrica de sodă de la Govora – singura fabrică de acest tip din România – anunţă demararea, din 18 septembrie, a procesului de oprire a producţiei la această unitate, potrivit unui comunicat al CIECH Soda România remis vineri.

„CIECH Soda România (CSR) este forţată să demareze procesul de oprire a producţiei la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaţilor săi. Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menţine în viaţă singura fabrică de sodă calcinată din ţară, CIECH este forţată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale preţului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora”, se precizează în comunicatul publicat de CSR.

Principala cauză a măsurii de oprire a producţiei o reprezintă creşterile succesive ale preţului la principala materie primă a fabricii, aburul industrial. În ultimul an, preţul aburului industrial a crescut cu aproximativ 135%, susţine CIECH.

Societatea poloneză subliniază că în prezent caută mai multe soluţii pentru CIECH Soda România, în condiţiile în care nu mai poate opera la preţurile cerute de furnizorul materiei prime.

„Aflată în insolvenţă încă din 2016 şi afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunţat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condiţiile în care preţul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie şi trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiţii, este impusă o nouă creştere a preţului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult faţă de anul trecut (incluzând certificatele CO2). Grupul CIECH a avut în permanenţă o atitudine deschisă spre cooperare şi a solicitat, de asemenea, sprijinul autorităţilor până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înţelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preţ de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie”, se precizează în comunicat.

În cazul în care producţia va fi întreruptă pe o perioadă mai mare de timp, 500 din cele 600 de locuri de muncă din cadrul societăţii ar putea fi desfiinţate, avertizează compania.

„CIECH caută cea mai bună soluţie, printre opţiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obţinerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în acelaşi timp derulează o analiză profundă şi în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producţiei în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârşitul acestui an. În cazul în care va fi necesară oprirea producţiei pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajaţi ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanţa instalaţiilor, astfel încât să poată fi reluată producţia la momentul potrivit”, se menţionează în comunicatul companiei.

Aceasta susţine că salariaţii care vor accepta plecări voluntare vor primi un pachet compensatoriu cuprinzător.

„Pentru mai mult de 100 de angajaţi va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului. Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor/recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă)”, se precizează în comunicat.

Grupul polonez CIECH a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa de la Govora. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă, care produce sodă calcinată şi silicat de sodiu şi a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei.