Cetatea din Făgăraş este considerată mult mai fumoasă decât alte castele cu renume din Irlanda, Scoţia sau Franţa. Aşadar, acesta este clasmentul în care s-a strecurat si fortificaţia din România.

1. Castelul Neuschwanstein din Germania

Castelul Neuschwanstein, renumit pentru faptul că este cel mai romantic loc din lume, se înaltă deasupra satului Hohenschwangau încă de la începerea construcției în 1892, când idealistul rege Ludwig al II-lea s-a decis să-și facă această reședința.

Cei care ajung să vadă panorama impresionantă a Alpilor, sau zidurile albe ale castelului, se vor simți atrași în lumea de basm a operei lui Wagner sau în lumea creată de Disney, cu vrăjitori, regi și legende misterioase.

2. Cetatea Făgăraş

Amplasată chiar în inima României, fortăreața Făgăraș din orașul cu același nume reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine păstrate complexe feudale de tip castel. Cetatea reprezintă cel mai vizitat obiectiv din oraș. De-a lungul secolului al XVII-lea, cetatea a fost mărită permanent, reflectând creșterea puterii și a bogăției acestui centru care își exercită influența asupra celei mai mari părți din Transilvania și România centrală.

3. Castelul Durham, din nordul Angliei

Cândva un bastion al apărării britanice din nord, castelul a fost ridicat de William Cuceritorul la sfârșitul secolului al XI- lea. Construcția s-a dezvoltat rapid, astfel încât turnul de pe creastă dealului a ajuns să domine centrul vechiului oraș. Astăzi, castelul este pe lista UNESCO și a devenit celebru pentru istoria, conservarea impecabilă și frumusețea arhitecturală incredibilă.

4. Castelul Blarney din Irlanda

Unul dintre cele mai vizitate locuri din sudul Irlandei este în același timp și un exemplu primar de fortificație medievală. Amplasat în mijlocul comitatului Blarney, marele turn Muskerry și celelalte turnuri înconjurate de păduri își aruncă umbrele asupra misterioaselor formațiuni stâncoase din Cercul Druizilor și a Peșterii Vrăjitoarei.

 5. Castelul Edinburgh din Scoția

Originile istorice ale castelului de pe stâncă din Edinburgh sunt cufundate în mister. Castelul a fost menționat sporadic în diferite poeme din secolul al VI-lea, apărând ocazional în diferite documente locale. În cele din urmă, a devenit sediul regalității scoțiene în secolul al XII-lea.

6. Fairmont Le Château Frontenac din Quebec 

Castelul, făcut că o replică la castelul bavarez Neuschwanstein, rămâne una dintre cele mai stranii monumente din Quebec. Domină orașul, fiind în același timp un amestec de turnuri gotice, spirale de poveste și clădiri întunecate. De la construirea sa, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Frontenac și-a impresionat vizitatorii, chiar a apărut în filmele lui Hitchcook și a devenit cel mai fotografiat hotel din lume.

 7. Castelul Cardiff, din Țara Galilor

Situat în centrul orașului Cardiff, reședința regală cu fortificațiile ei imense este una din cele mai reprezentative monumente ale capitalei Țării Galilor. În spatele zidurilor exterioare de data recentă se află turnul normand original, împreună cu construcțiile adăugate în timp, în secolele 15, 16, și 18. Turiștii pot vizita camerele regale decorate în stil victorian, dar pot vedea și fortul român sau turnul normand din secolul al XI-lea.

 8. Castelul din Villandry, Franța

Construit la sfârșitul Renașterii, castelul din Villandry a găzduit unele dintre cele mai importante figuri ale istoriei europene. Inițial aflat în proprietatea marii familii Le Breton, acesta a fost însușit de împăratul Napoleon după 1789, ajungând în cele din urmă la fratele acestuia, Jerome. Castelul este interesant prin labirinturile sale și grădinile înflorite.

9. Castelul Heildelberg din Baden-Wurttenberg, Germania

 Adăpostit printre dealurile din Baden-Wurttenberg și dominând vechiul oraș medieval Heidelberg, castelul oferă una dintre cele mai romantice vederi din Germania. Turiștii pot vizita numeroasele ruine, grădinile, şi în acelaşi timp să urce în turn sau să escaladeze parapeții care domină orașul. În castel pot fi văzute colecții de artă germană și comori din perioadă de aur a orașului. Castelul a fost distrus după ce a fost lovit de trăsnet în 1764.

10. Castelul Hearst, din California

Întins pe mai mult de 8.000 de metri pătrați în munții din Sânta Lucia, între San Francisco și Los Angeles, acest complex realizat în stil renascentist mediteranean, cu iazuri în stil roman și săli decorate neoclasic, oferă o perspectivă a anilor '50 în înaltă societate americană. Castelul a fost reședința miliardarului William Randolph Hearst, care l-a donat ulterior statului California.