Digestia este în mod normal mai lentă seara, din cauza resurselor scăzute de energie. Dacă ne lăcomim la mese bogate în această parte a zilei, alimentele staţionează mai mult în stomac şi tind să fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creează senzaţia de balonare şi disconfort. Pentru a face faţă efortului, organismul sustrage energia de la alte organe, pentru a susţine digestia, scrie csid.ro.

Peste noapte, între orele 23 şi 3 dimineaţa, canalele vezicii biliare şi cel al ficatului ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curăţa sângele şi de a ne asigura în felul acesta un somn odihnitor. Însă, când mâncăm la ore târzii, energia lor nu mai este centralizată asupra purificării organismului, consecinţele fiind indigestia, insomnia şi senzaţia de oboseală dimineaţa.
Mai mult decât atât, pentru că toxinele nu au fost eliminate complet din organism, există riscul să fie stocate la nivelul articulaţiilor, expunându-ne riscului de artrită.

Cel mai bine este să mâncăm întrre orele 7 şi 9 dimineaţa, întrucât energia alocată digestiei este maximă în acest interval. 12 ore mai târziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scăzut nivel, drept pentru care nu este indicat să mai mâncăm după ora 19. Dacă totuşi ne e foame, ideal ar fi să alegem alimente uşor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete.