Valorile de tranzitare a frontierelor României au scăzut, în 2020, cu aproape 60% faţă de anul precedent, în condiţiile în care aproximativ 28,5 milioane de persoane care s-au deplasat pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, transmite Agerpres.

„Valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 28,5 milioane treceri persoane (23,8 milioane cetăţeni UE şi 4,7 milioane cetăţeni non-UE), atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă 2019, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 69,7 milioane, se înregistrează o scădere cu 59%”, potrivit evaluării activităţii Poliţiei de Frontieră Române pe 2020, prezentate, marţi, la sediul IGPF, în prezenţa ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Principalele activități desfășurate de IGPF în 2020

Şeful IGPF, chestorul principal de poliţie Liviu Bute, a prezentat principalele activităţi derulate în 2020, apreciind poliţiştii de frontieră pentru implicarea „deosebită” de care au dat dovadă în acest an special.

„În contextul pandemiei COVID-19, pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi pentru a proteja sănătatea tuturor persoanelor, la nivel internaţional, cât şi naţional, au fost necesare unele restricţii de călătorie. Aceste măsuri au avut influenţe majore în circulaţia internaţională a persoanelor, fapt ce a condus la scăderea semnificativă a traficului de persoane şi mijloace de transport prin punctele de frontieră, implicit la scăderea infracţionalităţii transfrontaliere”, potrivit raportului IGPF.

Începând cu luna martie, o dată cu instituirea stării de urgenţă la nivel naţional ca urmare a pandemiei provocate de noul coronavirus, s-a observat scăderea valorilor de trafic persoane prin punctele de frontieră, minimul fiind atins în luna aprilie.

Scădere de peste 40% a traficului mijloacelor de transport

Mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 10,3 milioane, cu 42% mai mici comparativ cu perioada similară 2019 (17,8 milioane mijloace de transport).

„În contextul scăderii traficului mijloacelor de transport, se observă că numărul automarfarelor care au tranzitat frontiera de stat a rămas constant comparativ cu perioada similară a anului 2019, când au tranzitat frontiera aproximativ 4,4 milioane de automarfare, pe ambele sensuri de deplasare”, arată raportul IGPF.

În anul 2020 au fost constatate 16.533 fapte ilegale, dintre care 8.134 infracţiuni şi 8.399 contravenţii.

Cele mai multe infracţiuni descoperite au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (2.781 fapte), urmate de infracţiunile de fals şi uz de fals (1.081) şi de natură economico-financiară, inclusiv contrabanda cu bunuri (788 fapte).

În 2020, la frontiera cu Ungaria au fost depistate cele mai multe fapte de natură penală, numărul acestora reprezentând 23% din numărul de infracţiuni constatate la frontiera României.

La frontiera cu Republica Moldova au fost aplicate cele mai multe sancţiuni contravenţionale, 33% din numărul total.

„În anul 2020, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 12.684 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale, înregistrându-se o creştere de 63% faţă de anul anterior. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil, precum şi pe motiv de sănătate publică”, se precizează în raport.

Peste 10.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate peste 77.800 alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente aproximativ 380 persoane, cetăţeni români şi străini, date în urmărire generală.

Poliţiştii de frontieră au depistat, în 2020, în zona de competenţă, 10.586 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, dintre care 6.658 pe sensul de intrare în ţară şi 3.928 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi.

Au fost depistate 1.426 grupuri de migranţi şi 363 de persoane, cetăţeni români şi străini, care au sprijinit încercarea de a trece ilegal frontiera.

„8.874 dintre migranţi au fost depistaţi acţionând ilegal la frontiera verde, 1.491 au încercat să treacă ilegal frontiera ascunşi în mijloace de transport, iar celelalte 221 persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal folosindu-se de alte metode (documente de călătorie şi vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră)”, indică raportul IGPF.

732 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, depistate de polițiști

Un număr de 3.641 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile poliţiei de frontieră, fiind predate reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.

De asemenea, anul trecut, s-a intervenit pentru securizarea zonelor de frontieră vulnerabile şi creşterea capacităţii de reacţie, acţionându-se în colaborare cu autorităţile de frontieră din Serbia pentru prevenirea trecerii ilegale a migranţilor din ţara vecină.

Comparativ cu anul 2019, se constată o creştere cu 184% a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera.

Poliţiştii au constatat 56 infracţiuni de natură economico-financiară şi 732 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 170 milioane lei. Au fost depistate aproximativ 234 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri.

4,2 milioane de pachete cu țigări au fost confiscate

Au fost reţinute în vederea confiscării 4,2 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 13.000 kg tutun, 205 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate şapte grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane.

Pe linia infracţionalităţii cu vehicule suspecte a fi furate, în 2020, în zona de competenţă a poliţiei de frontieră au fost descoperite 172 de autovehicule semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau suspecte a fi furate (137 autoturisme, 19 microbuze, 2 motociclete, 11 automarfare şi 3 remorci), fiind constatate 189 de infracţiuni.

Potrivit IGPF, în 2020 au fost constatate şi 249 fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală. Poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate.

„Pe linia traficului ilegal cu substanţe interzise, au fost constatate 109 infracţiuni, printre confiscări numărându-se 52 kg heroină, 30 kg cocaină, 1,3 kg cannabis, 2 kg stupefiante şi alte substanţe”, mai arată IGPF.