În urmă cu 20 de ani, Ron Barchet şi-a dat demisia din funcţia de analist financiar pentru a înfiinţa o fabrică de bere artizanală în Pennsylvania care utilizează malţ din Europa pentru a produce o bere cu un gust special. "Am utilizat malţ european din prima zi şi asta a fost unul din lucrurile pe care le-am făcut pentru a ne diferenţia. Orzul cultivat în Germania, şi în general în Europa, este mai adecvat pentru producţia de bere artizanală", a declarat Ron Barchet. 

În medie, producătorii de bere artizanală utilizează de trei ori mai mult malţ, produs din orz, decât rivalii lor mai mari care produc bere la scară industrială şi care amestecă orzul cu cereale mai ieftine precum porumbul sau orezul pentru producţia de malţ. Utilizarea de înlocuitori pentru malţ permite giganţilor Anheuser-Busch InBev NV şi SABMiller Plc să producă beri mai uşoare în timp ce în mărcile europene de bere conţin mai mult malţ sunt mai puternice şi au un gust mai puternic de cereale. 

"Practic înlocuitorii aduc un aport de zahăr fără nicio aromă astfel încât se poate produce o bere foarte, foarte uşoară. Industria americană a berii este concentrată pe producţia de bere pe scară mare şi mult timp nu au fost făcute investiţii în specialităţi pe bază de malţ", a declarat Scott Casey, analist la RMI Analytics GmbH. 

Atâta timp cât iubitorii de bere din SUA continuă să se orienteze spre variantele preferate de europeni va creşte şi cererea pentru malţ. În prezent berea artizanală reprezintă doar 7,8% din piaţa totală a berii din SUA şi în 2014 a fost responsabilă pentru un sfert din malţul consumat. Analiştii estimează că dacă berea artizanală va ajunge la 10% din piaţa totală, micii producători de bere vor consuma peste 30% din malţul utilizat de industria berii din SUA, iar o eventuală creştere până la 20% din vânzările totale de bere va face ca micii producători să fie responsabili pentru jumătate din consumul de malţ. 

Creşterea apetitului pentru malţ al americanilor reprezintă o veste bună pentru traderii de orz din Europa, în condiţiile în care surplusul din această regiune va duce stocurile globale la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani la finele sezonului care se va încheia în luna iunie 2017, potrivit estimărilor Consiliului Internaţional al Cerealelor. 

În plus, apetitul pentru berea artizanală creşte şi în alte părţi. De exemplu, în China are în prezent 350 de mici fabrici de bere artizanală faţă de doar câteva în urmă cu trei-patru ani. Andries de Groen, director la firma de trading Evergrain International AG, divizie a grupului german BayWa AG, crede că este vorba de o tendinţă globală, care permite producătorilor de malţ să-şi vândă produsul către micii producători de bere artizanală la marje mult mai bune decât către marii producători internaţionali de bere. 

AGERPRES