„Proiectul de lege (britanic) privind piața internă ne îngrijorează mult, deoarece încalcă principiile directoare ale acordului de retragere (care parafează plecarea Regatului Unit). Este absolut inacceptabil pentru noi”, a amintit ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, înaintea unei întâlniri cu omologii săi europeni, după cum transmite La Libre.

“Dragi prieteni de la Londra, vă rog: nu va mai jucați. Timpul presează. Avem cu adevărat nevoie de o bază echitabilă pentru continuarea negocierilor” privind viitoarea relație comercială, a avertizat el în engleză.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, urmează să meargă miercuri la Londra pentru discuții informale cu omologul lui britanic, David Frost, după cum s-a aflat dintr-o sursă apropiată de negocieri.

Londra a provocat furia europenilor prezentând un proiect de lege, aflat în examinarea Parlamentului britanic, care revine parțial asupra acordului semnat în ianuarie cu cei 27 pentru a reglementa ieșirea sa din Uniunea Europeană, ceea ce echivalează, după propria sa recunoaștere, cu o încălcare a dreptului internațional.

Textul contrazice în special dispozițiile special adoptate pentru Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda, care ar putea fragiliza acordul de pace din 1998 care a pus capăt unei perioade de trei decenii de violențe.

Următoarea rundă de negocieri pe 28 septembrie

“Nu vom renegocia” acordul de retragere, a subliniat marți vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. “Suntem hotărâți să-l punem în practică integral și în timpul necesar – nici mai mult, nici mai puțin”.

Comisarul slovac a subliniat că o reuniune a “comitetului mixt” privind punerea în practică a acestui acord, pe care îl coprezidează împreună cu britanicul Michael Gove, se va ține pe 28 septembrie la Bruxelles.

Foarte controversat în cadrul majorității conservatoare, proiectul de lege al prim-ministrului Boris Johnson, care dă numai Regatului Unit puterea – care ar trebui împărțită cu europenii – de a lua anumite decizii în Irlanda de Nord, a primit totuși săptămâna trecută aprobarea inițială a deputaților.

Deputații vor vota din nou proiectul de lege săptămâna viitoare, înainte ca el să fie prezentat “Lorzilor”, camera superioară a Parlamentului, pentru săptămâni de examinare aprofundată.

Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene până pe 31 decembrie, o perioadă de tranziție în care Londra și Bruxellesul speră să se înțeleagă pe un acord comercial care să reglementeze viitoarea lor relație.

Următorul ciclu oficial de negocieri privind acest acord trebuie să aibă loc la Bruxelles în săptămâna care începe din 28 septembrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy