Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu a cedat nici după şase săptămâni de proteste care au urmat realegerii sale controversate, în 9 august.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a observat ”o voinţă clară de a adopta sancţiuni”, însă nu s-a întrunit unanimitatea necesară. ”Dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Ciprul a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu s-a pronunţat, alături de majoritate, pentru sancţionarea Belarus cât mai curând posibil şi şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

UE anunţase la sfârşitul lui august că va bloca active şi va interzice deplasările unor oficiali belaruşi.

Protestele de sâmbătă de la Minsk au luat-o razna

Sâmbătă au avut noi proteste la Minsk împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Protestatarii cer în continuare demisia șefului statului. De această dată, forțele de ordine au barat traseul și au extras pe rând căte o persoană din mulțime.

Agenția de presă Reuters notează că la demonstraţia de sâmbătă au fost prezente în special femei. După câteva îmbrânceli cu forţele de ordine, poliţia a barat traseul marşului şi a început să extragă pe rând câte o persoană din mulţime.

Într-un loc, zeci de femei au fost înconjurate de bărbaţi în uniforme verzi şi cagule negre, în faţa unui mall; protestatarele strigau ‘Doar laşii lovesc femei!’. O femeie a rămas aparent inconştientă la pământ, apoi a fost ridicată de o ambulanţă, scrie agerpres.ro.

Printre arestate se află şi activista de opoziţie Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani, care a ajuns un simbol al mişcării de protest luna trecută, când le-a opus rezistenţă poliţiştilor înarmaţi.