Nu mai purtați aceste măști de protecție! Nu sunt bune deloc. ANPC le-a retras de pe piață

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) aceste măști sunt neconforme și au fost retrase de la vânzare. Acestea nu oferă protecția împotriva coronavirusului.

ANPC mai spune că, în urma verificărilor realizate conform tematicii naționale de control care vizează măștile aflate la comercializare, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sud Muntenia Prahova a trimis o notificare de produs neconform, din această categorie, către Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX. Ca urmare, acesta a validat o nouă alertă din partea României, a 26-a, în ceea ce privește măștile aflate la comercializare în țările Uniunii Europene.
Produsele neconforme de acest tip, care au fost deja retrase de la comercializare de către comisarii CRPC Prahova, au fost identificate într-unul dintre magazinele componente ale unui lanț comercial de retail.

ANPC se află în permanentă alertă în ceea ce privește piața de bunuri și servicii, mai ales cele necesare în acestă perioadă marcată de Covid-19 și va continua să realizeze verificări în ceea ce privește respectarea prevederior, în mod deosebit la această categorie destinată publicului, până când pericolul pandemic se va fi sfârșit. ANPC reiterează avertismentul adresat operatorilor economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”, astfel încât actul comercial să se desfășoare conform prevederilor legale, cu respectarea drepturilor consumatorilor.

S-au retras de pe piață măști în valoare de 3.146.056 lei

ANPC mai arată că Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sud Muntenia Prahova a extins verificările referitoare la acest tip de mască. Astfel, în urma controalelor care s-au desfășurat pe 26 martie 2021, comisarii CRPC Prahova au oprit definitiv de la comercializare 2.623.900 bucăți măști, care corespundeau alertei RAPEX menționate, în valoare de 3.146.056 lei. Această cantitate a fost identificată în actele operatorului economic și se afla deja în depozitele acestuia, precum și în toate magazinele sale din România.

Potrivit instituției, verificările vor continua și în perioada următoare și le recomandă operatorilor economici ca înainte să comercializeze anumite tipuri de măști, să verifice site-ul ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu fac parte din categoria celor interzise.