ANSVSA trage un semnal de alarmă cu privire la un cunoscut medicament, pe care tot mai mulți români îl cumpără. Sursa citată precizează faptul că toate produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale, iar utilizarea acestor medicamente la oameni poate avea consecințe grave.

În ceea ce privește eficiența împotriva noului coronavirus, ANSVSA precizează că în prezent se fac mai multe studii clinice pentru a se vedea rezultatul și doar în momentul în care acestea vor fi finalizate se poate trage o concluzie.

„În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect.

În România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) (…)

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, a transmis ANVSA într-un comunicat de presă.

Acest medicament nu poate fi consumat de oameni

Totodată, sursa citată mai menționează că medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.

În ceea ce privește medicamentele care, conţin ivermectină, acestea se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.

Radu Țincu, medic primar la secția ATI de la Spitalul Floreasca din București, a fost șocat de faptul că tot mai mulți români folosesc invermectină împotriva coronaviruslui, având în vedere faptul că acest medicament nu a fost aprobat pentru administrarea la oameni.

„În primul rând, este un tratament folosit în aria veterinară și nu este aprobat nicăieri în lume pentru a fi folosit pentru pacienți umani. În al doilea rând, este foarte interesantă această abordare socială în care punem la îndoială vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna, care au primit aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului și de la FDA (n.r. Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente), dar luăm un medicament care nu este aprobat pentru a fi folosit la oameni”, a declarat Radu Țincu, potrivit B1 TV.