Avertizarea a fost lansată de către medicul pediatru Mihai Craiu, în contextul în care din ce în ce mai mulți medici administrează antibiotice pentru infecția cu COVID.

Avertismentul lui Mihai Craiu

„Antibioticele nu se prescriu la copiii asimptomatici, sau cu simptome minore, în cadrul infecției COVID-19.

De altfel la nici un pacient (de orice vârstă!) care este asimptomatic și izolat la domiciliu nu ar trebui prescrise antibiotice, dacă nu are si altă infecție dovedită.

Nu o spun eu, o spune ultima versiune a Protocolului Național de Tratament in infecția cu SARS-CoV-2.

Si o întărește, în acest excelent articol din Viața Medicală, una dintre cele mai autorizate voci privind prescrierea antibioticelor în România, coordonatorul Ghidului Angelescu – Terapie Antimicrobiană, profesorul Gabriel-Adrian Popescu.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – nu dați azitromicină copiilor dumneavoastră în speranța unor iluzorii efecte pozitive asupra infecției cu noul coronavirus. Nu ajută, chiar dăunează!”, a explicat Mihai Craiu într-o postare pe Facebook.

Realitatea dură a pandemiei

„Realitatea dură a pandemiei, cu toată forța ei emoțională ar trebui prezentată mai des. Din punct de vedere uman este de înțeles efortul majoritații persoanelor de a refuza să privească în față mărimea zguduitoare a pericolului ce se apropie constant. Ca unii din oamenii de pe Titanic, refuzăm și in ceasul al 12-lea să realizăm seriozitatea problemei. Și negăm faptul că trebuie să facem ceva, cu toții, în mod solidar.

Nu este vorba despre orgolii sau despre cine are dreptate. Nu este un concurs de prezicători. Este stiință seacă, implacabilă. Epidemiologia ne spune că există un risc foarte mare să ajungem la spital, în urmatoarele luni, dacă nu schimbam comportamentul nostru egoist. Din încercarea asta scăpăm doar dacă respectăm reguli clare – dacă purtăm mască, dacă evităm aglomerația în spații închise si dacă ne spălăm des pe mâini, până vor apărea vaccinuri eficace. Și incă o vreme după ce vor apărea…

E momentul să privim realitatea în ochi. Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Măcar câteva zile. Căci vin sărbătorile și toate sunt supraaglomerate. Priviți în ochii unei asistente de Terapie Intensivă, țineti de mână un pacient speriat care abia respiră, sunați rudele celor care sunt in situație gravă, să le dați vești despre ai lor. Ați putea ajuta. Apoi spuneți cum a fost. Cu voce tare”, a conchis Mihai Craiu.