Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj deține un soft informatic prin care pot să identifice lucruri sau persoane pe timpul nopții. Mai exact, în cazul în care o mașină trece prin dreptul unei camere de luat vedere și din cauza întunericului nu se poate distinge marca sau numărul de înmatriculare a mașinii, atunci soft-ul poate face acest lucru. De asemenea, poate detecta și fizionomia persoanei de la volan.

Se prelucrează calitativ imaginile

„Sunt algortitmi software care extrag din înregistrările video acele componente care te pot conduce la stabilirea unei stări de fapt. De exemplu, caractere de pe plăcuţe de înmatriculare, date antopometrice referitoare la fizionomia unei persoane, culori etc. Pe lângă analizarea înregistrărilor video şi a imaginilor din punct de vedere tehnic, îmbunătăţim aspectul vizual al unei înregistrări. Astfel, pot să se observe anumite caracteristici care interesează investigatorul. Acordăm şi un fel de sprijin operativ pentru colegii noştri privitor la ceea ce înseamnă colectarea şi interpretarea tuturor datelor care se găsesc în înregistrările video. Adică, avem un eveniment în punctul x şi noi încercăm să răspândim căutările concetric în jurul punctului respectiv. Asta, până ajungem la o înregistare video care este relevantă pentru cauză”, susține comisarul de poliţie Mihai Teodorescu, de la IPJ Cluj, citat de portalcj.ro.

Polițiștii de la Biroul de Expertiză și Constatări Tehnico Științifice folosesc acest soft. Un polițist a declarat pentru EvZ.ro că imaginea cu șoferul suspect este luată și prelucrată cu un alt soft cu altgoritmi de recunoaște facială, care identifică în baza de la Evidența Populației, toate persoanele care corespund din punct de vedere fizionomic cu persoana cautată.

”Ulterior, toate datele sunt trimise mai departe polițiștilor din operativ care au rolul de a căuta persoana care a comis infracțiunea”, spune un polițist.

Soft-ul a ajutat la prinderea infractorilor

„Au fost accidente cu victime, cu părăsirea locului accidentului. Vezi vehiculul în sine, dar nu reuşeşti să-l individualizezi nicicum. Noi am identificat plăcuţele de înmatriculare în astfel de cazuri. Au fost infracţiuni de fals de monedă, infracţiuni contra persoanei, loviri, vătămări, tentative de omor, furturi din locuinţe cu prejudicii însemnate. Am reuşit să obţinem date care au ajutat la identificarea autorilor”, explică, la rândul său, inspectorul de poliţie Codrina Erhan.

Soft-ul poate fi folosit în orice domeniu de activitate al poliției

”Nu cred că aş exclude vreo categorie de infracţiuni la care să nu putem contribui pentru lămurirea cauzei. Inclusiv în cazul infracţiunilor economice, dacă anumite stări de fapt au fost surprinse pe camere de supraveghere care nu oferă suficiente date, atunci am putut interveni să extragem cât mai multe date din respectivele înregistrări”, mai spune Mihai Teodorescu.

Șeful IPJ Cluj, comisarul șef Mircea Rus a declarat pentru EvZ că în cursul anului trecut softul special a beneficiat de un upgrade important, plătit de Primăria Cluj Napoca.

”În țară este singurul IPJ care avem așa ceva. Este foarte util muncii noastre. În condiții dificile, noaptea, softul te ajută foarte mult. Îi ajutăm pe colegii de la alte inspectorate din România, cum ar fi identificarea unor autori ai unor accidente grave, care au fugit de la locul faptei”, a spus și comisarul șef Mircea Rus, șeful IPJ Cluj.