Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, drept prim-ministru interimar, în urma demisiei lui Ludovic Orban, iar decretul prin care şeful statului a luat această decizie a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost publicat şi decretul prin care Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de şef al Executivului.

Orban: Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările

Luni seara, într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, Ludovic Orban a anunţat că demisionează din funcţia de premier.

„România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor români și decizia mea de astăzi vreau să arate foarte clar: că nu mă cramponez de funcție.

Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii s-au confruntat cu o pandemie și criză economică fără precedent.

Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările.

Pe 6 decembrie romanii au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul meu este de a construi o majoritate care să nu conțină PSD și de a fi implicat în negocierile viitoare”, a precizat Ludovic Orban într-o declaraţie susţinută luni seara.

Variantele de premier, analizate marţi de Iohannis şi liderii PNL

Potrivit unor surse, în cursul zilei de marţi, mai mulţi lideri ai Partidului Naţional Liberal ar urma să aibă o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis ca să discute posibile variante de premier pentru a fi desemnat după validarea alegerilor parlamentare.

„Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Dați-mi voie să vă mulțumesc celor care ați ieșit din casă și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. În același timp trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Este important ca noi toți, politicienii, să vedem aceste lucruri și să venim în întâmpinarea românilor care nu au venit la vot. Aceste motive trebuie elucidate și împreună cu viitorul Guvern vom analiza aceste chestiuni”, le-a transmis şi preşedintele Iohannis, luni seara, românilor.