Numai în trimestrul al treilea al acestui an s-au finalizat 2.205 locuinţe în Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu 84% peste volumul pus pe piaţă în acelaşi trimestru din 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Primele nouă luni din an au fost cele mai fructuoase din ultimii zece ani în ceea ce priveşte livrarea de locuinţe în această regiune. Dezvoltatorii au finalizat în această perioadă 5.657 de locuinţe în Bucureşti-Ilfov, cu 64% mai multe decât în intervalul similar al anului anterior.

Aproximativ 30% din unitățile finalizate în acest an în București fac parte din proiecte de mici dimensiuni, cu o medie de 30 de unități pe proiect.

„Locuințele finalizate în acest an sunt mult mai bine adaptate cererii, o bună parte dintre ele fiind deja vândute. Vor fi și dezvoltatori care vor înregistra rezultate mai slabe însă cu o strategie bună de preț și o echipă profesionistă de vânzări se pot obține vânzări satisfacatoare, cerere există”, a declarat Valentin Ilie, CEO-ul Colwerll Banker.

În primele zece luni ale acestui an s-au înregistrat, la nivel naţional, circa 700.000 de tranzacţii imobiliare, dintre care cele mai multe în Bucureşti, un număr de 54.641 de tranzacţii, şi în judeţul Ilfov, 42.103 de operaţiuni, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Coldwell Banker va încheia anul 2014 cu peste 1.000 de apartamente noi vândute în ansambluri rezidențiale, direct de la dezvoltator, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu anul precedent.

„2014 a fost cel mai bun an pentru piața rezidențială de la declanșarea crizei economice și poate fi considerat anul stabilizării. Prețurile și-au continuat tendința de stabilizare iar dezvoltatorii au lansat o serie întreagă de proiecte, interesul față de piața rezidențială fiind la cote ridicate”, afirmă Valentin Ilie.

Compania de consultanţă Premier Estate, care are în portofoliu, în principal, ansambluri rezidenţiale aflate în insolvenţă sau preluate de bănci, a vândut în acest an 136 de apartamente în valoare de peste 14 mil. euro, în cele şapte proiecte pe care le gestionează în exclusivitate. Astfel, valoarea medie a unui apartament a fost de 103.000 de euro. Compania are un portofoliu care cuprinde aproape 1.600 de apartamente şi vile, în valoare totală de peste 205 mil. euro.

„Înfiinţată în 2008, chiar la debutul crizei financiare şi imobiliare, Premier Estate s-a adaptat rapid noii situaţii, specializându-se iniţial pe vânzarea apartamentelor în reorganizare judiciară sau în insolvenţă. Începand din 2013, odata cu revenirea apetitului pentru investiţii imobiliare, portofoliul companiei s-a extins cu proiecte noi, în special proiecte scumpe de nivel medium – high“, a declarat Andreea Comşa, managing director Premier Estate.

Compania deţine în portofoliu proiectele Asmita Gardens (preluat de Alpha Bank), Ibiza Sol (în insolvenţă), Citadella Titan (în insolvenţă), 49 Gafencu, Perla Residence, Residence Du Lac şi Green City (în insolvenţă).