Veşti proaste pentru turiştii români, dar şi din alte ţări, care doresc să călătorească în Grecia. În încercarea de a se proteja cât mai bine de efectele COVID-19, Guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis a decis să impună restricţii mai dure.

Astfel, începând de vineri, 8 ianuarie, toate persoanele care intră în Grecia cu avionul vor trebui să stea în carantină pentru o perioadă de şapte zile. Până acum, măsura în vigoare era o carantină de doar trei zile.

Decizia îi priveşte pe cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi pe cei extracomunitari şi va fi impusă deocamdată în intervalul 8 – 21 ianuarie, a transmis Aviaţia Civilă din Grecia.

Condiţii speciale pentru cei veniţi din Marea Britanie

Autorităţile au mai precizat că, în cazul în care şederea în Grecia a unei persoane este mai scurtă de şapte zile, atunci ea va sta în carantină întreaga perioadă petrecută în această ţară. Mai mult, persoanele sosite din Marea Britanie vor fi nevoite să efectueze un test PCR la încheierea carantinei. Un rezultat pozitiv va duce automat la încă o săptămână de izolare.

O altă măsură pentru călătorii care vin cu avionul, deja în vigoare, prevede prezentarea unui test PCR obligatoriu realizat cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară. De asemenea, măsura suspendării zborurilor dinspre şi spre Catalonia (Spania) sau Turcia, a fost prelungită până la 21 ianuarie.

Se menţine şi interdicţia de intrare a ţară a cetăţenilor din afara spaţiului european, cu excepţia celor veniţi din Singapore, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Ruanda, Coreea de Sud, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite, scrie Agerpres.

Număr limitat de persoane ce pot sosi din Israel şi Rusia

A fost extinsă permisiunea de intrare în Grecia a unui număr limitat de călători proveniţi din Israel şi Rusia, de 10.000, respectiv 500 pe săptămână, însă rezidenţii din Rusia vor putea ateriza doar pe aeroporturile din Atena, Salonic şi Heraklion.

În urmă cu o săptămână, Grecia a suspendat din nou puţinele activităţi comerciale deschise înainte de Crăciun, precum saloanele de coafură şi librăriile, precum şi posibilitatea de ridicare din magazine a articolelor cumpărate online.

De la debutul pandemiei în Grecia, pe data de 25 februarie 2020, această ţară a raportat 142.777 de infectări şi 5.146 decese asociate COVID-19.