Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, angajații MAI se vor mobiliza în cele trei zile libere pentru a combate infracțiunile și pentru a intervenii în cazul unor situații de risc pentru cetățeni.

Totodată, ea a mai precizat că Lucian Bode, noul ministru de interne a solicitat cât mai multe cadre MAI pe teren, pentru ca românii să se simtă în siguranță.

„Pentru ca suntem în Ajunul Crăciunului, în primul rând doresc să vă transmit din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne Multă sănătate și Sărbători liniștite.

În cele trei zile libere ocazionate de Sărbătoarea Nașterii Domnului, angajații MAI vor fi la datorie pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, combaterea infracțiunilor și asigurarea intervențiilor în situațiile de risc pentru cetățeni, dar și pentru a verifica respectarea regulilor de protecție sanitară.

În cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de ministru al afacerilor interne, domnul Lucian Bode, a solicitat ca în aceste zile, efectivele MAI să fie în teren, cât mai vizibile, pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță.

Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Crăciunului. Numărul angajaților MAI mobilizați în aceste zile este în creștere cu 4.000 față de anii trecuți. Efectivele MAI vor acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice și a intervențiilor în situații de urgență.

Polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor efectua verificări în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și la terase sau restaurante, pentru a proteja sănătatea cetățenilor prin descurajarea organizării unor activități care ar putea contribui la răspândirea virusului SARS-CoV-2”, a spus Monica Dajbog.

Aproape 300 de aparate radar pe drumuri

Totodată, purtătorul de cuvând din MAI a mai precizat că nici șoferii nu vor scăpa. Aproape 300 de aparate radar vor fi prezente în trafic pentru a putea fi evitată producerea unor accidente grave. De asemenea, potrivit acesteia, MAI are pregătite deja 14 elicoptere pentru perioada Crăciunului, iar 5.000 de pompieri au fost și ei mobilizați deja.

„Pe drumurile publice, poliţiştii rutieri vor acţiona, în trafic, folosind 270 de aparate radar, pentru prevenirea producerii unor accidente grave. Polițiștii vor beneficia de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație, care vor survola, mai ales, traseele pe care în mod obișnuit se înregistrează probleme în astfel de perioade.

În total, în perioada Crăciunului, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. este pregătit să execute cu 14 elicoptere misiuni de ordine și siguranță publică și misiuni aeromedicale, precum și să ofere sprijin pentru transportarea plasmei hiperimune și a pacienților confirmați cu COVID-19.

Pentru minivacanța de Crăciun, sunt mobilizați, de asemenea, peste 5.000 de pompieri, care pot interveni atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

La rândul lor, 250 de jandarmi montani vor fi prezenți zilnic pe traseele şi în stațiunile turistice, pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate.

Aproximativ 3.900 de poliţişti de frontieră vor desfășura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a zonelor de graniță. Au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului și a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe ambele sensuri, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.

Având în vedere că în anii trecuți, în această perioadă, eram obișnuiți să petrecem alături de cei dragi, să mergem în vizită, să participăm la reuniuni de familie sau cu prietenii, reluăm recomandarea adresată cetățenilor și operatorilor economici de a manifesta prudență și responsabilitate prin respectarea măsurilor luate de autorități pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Depinde de fiecare dintre noi să oprim răspândirea virusului”, a mai adăugat ea.

Ce au descoperit oamenii legii în ultimele 24 de ore

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAI a mai menționat că în ultimele 24 de ore au fost organizate peste 1.000 de acțiuni pentru a verifica dacă măsurile impuse sunt respectate. Se pare că au fost aplicate mai bine de 6.500 de sancțiuni contravenționale, iar valoarea acestora este de aproximativ 1 milion de lei.

„Pe parcursul ultimelor 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu alte autorități, au organizat peste 1.300 de acțiuni punctuale pentru a verifica dacă măsurile de protecție sanitară sunt respectate. Verificările au vizat aproximativ 7.500 de operatori economici, 208 operatori transport persoane și peste 13.500 de obiective de interes, dintre care 5.700 de restaurante, terase, fastfood-uri.

De asemenea, au fost verificate peste 86.800 de persoane.
Acțiunile de control au fost desfășurate de aproximativ 15.700 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și polițiști locali, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și ANSVSA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6.520 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 1 milion de lei.

Peste 5.600 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind protecția individuală, carantina sau izolarea.
Alte 840 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea restricțiilor de circulație.

18 cetățeni au sunat la TelVerde 0800.800.165 pentru a semnala cazuri de nerespectare a regulilor de protecție sanitară. Sesizările au fost verificate la nivelul municipiului București și a 10 județe, fiind confirmate aspectele semnalate prin 5 dintre sesizări. De asemenea, au fost verificate alte 8 sesizări însoțite de imagini foto/video. Doar două au fost confirmate.

Și în următoarele zile, verificările vor viza în special obiectivele supuse restricțiilor și zonele cu risc epidemiologic ridicat. Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a atras atenția că scopul acțiunilor de control nu este aplicarea de sancțiuni, ci de a contribui la prevenirea răspândirii virusului și deci de a proteja sănătatea oamenilor”, a mai adăugat Dajbog.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin