Atunci când a ales să se refugieze în Costa Rica, Elena Udrea era convinsă că a făcut alegerea cea bună, însă situația nu stă deloc așa. Ministerul Justiţiei din Costa Rica a făcut precizări privind condiţiile în care sunt deţinute Elena Udrea şi Alina Bica.

Avocatul Elenei Udrea susține că Eva, fetița acesteia, ar fi în pericol de moarte.       

Documentele care au fost depuse de Elena Udrea relevă că a plătit un medic să spună în instanță că fetița ei, Eva, riscă să moară dacă va rămâne în condițiile din penitenciarul din Costa Rica.

„În apărarea ei pentru a ieşi din închisoarea din Costa Rica, Elena Udrea a angajat un medic privat care a susţinut că fiica ei este în pericol dacă stă cu ea în spatele gratiilor, acolo unde ea este în arest până se soluţionează dosarul de extrădare”, se arată în document.

 „Medicul Chinchilla Corrales, angajat de Udrea, a fost dus în fața instanței drept martor, pentru a fi pilon în punerea ei în libertate. De altfel, în această situație trebuie analizate mai multe puncte. Spre exemplu, după ce medicul a susținut aceste lucruri, Tribunalul a adus un doctor oficial care a stabilit că, de fapt, condițiile sunt potrivite pentru ca fostul ministru să-și poată crește fetița în stapele gratiilor.

Astfel, în urma acestei expertize, magistrații au decis că nu există niciun periocol pentru micuță, mai ales în cazul în care Elenei i s-a pus la dispoziție un spațiu special amenajat, refuzând vehement de fiecare dată acest lucru, ba chiar optând să stea încarcerată în altă arie”, scrie Stirimondene.

Ministerul Justiţiei din Costa Rica a făcut precizări privind condiţiile în care sunt deţinute Elena Udrea şi Alina Bica. Oficialii din Costa Rica au dezminţit afirmaţiile pe care avocata Alinei Bica pe care le-a făcut.

Avocata Laura Vicol a susţinut că sunt groaznice condiţiile de detenţie în care stau cele două.

 

„Este cumplit, este groaznic, am înţeles că dorm câte 3, 4 în pat. Este foarte multă mizerie, este foarte multă violenţă, sunt puţini gardieni, care nu reuşesc să menţină ordinea acolo”, a spus avocata.

În replică, Ministrul Justiţiei şi Păcii din Costa Rica susţine că totul este departe de adevăr.

„Se află în modulul A2, şi, precum ştiţi, închisoarea Vilma Curling nu este supraaglomerată şi fiecare deţinut are propriul pat. Modulul în care se află cele două este conceput pentru 68 de persoane şi nu există supraaglomerare”, a explicat Jose Luis Bermudez, director în cadrul ministerului, citat de publicaţia lateja.cr.

În ceea ce priveşte situaţia Elenei Udrea şi a fiicei ei, Bermudez a precizat că Udrea îşi vede copilul de două ori pe zi, de fiecare dată la cererea ei, dar că nu a cerut niciodată transferul în clădirea destinată mamelor cu copii.

 

Bermudez a spus că nu au fost plângeri din partea Elenei Udrea sau a Alinei Bica şi a dat asigurări că drepturile le-au fost respectate, fără să ducă lipsă de curăţenie sau mâncare.

Avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat informaţii conform cărora Curtea Constituţională din România ar fi luat o decizie prin care a declarat nule sentinţe pronunţate în perioada 2014-2018, potrivit publicaţiilor Semanario Universidad şi AmeliaRueda.com, citate de Mediafax. Avocaţii au prezentat informaţii despre decizia Curţii Constituţionale din 7 noiembrie, privind sistemul completurilor de cinci judecători. Dat fiind că informaţiile prezentate de avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica nu erau însoţite de documente oficiale, Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, a cerut o poziţie oficială a autorităţilor din România.

România a transmis, prin intermediul Ambasadei statului Costa Rica din Mexic, că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica nu sunt afectate de hotărârea Curţii Constituţionale, fiind valabile. În plus, România a cerut continuarea procedurii de extrădare.