Lipsa cadavrelor în cazul crimelor de la Caracal recunoscute de Gheorghe Dincă a complicat ancheta derulată de procurorii DIICOT.

Până acum, procurorii au reuşit să confirme moartea Alexandrei Măceşanu doar după expertiza genetică asupra rămăşiţelor umane găsite în curtea suspectului. Surse judiciare din domeniul criminalistic au explicat pentru „Adevărul“ că, din acest punct de vedere, cazul de la Caracal este unic. Un procuror specializat în omoruri a arătat că au fost cazuri de crime în care cadavrul a fost descoperit şi identificat, dar şi cazuri în care cadavrul n-a fost descoperit niciodată, însă în România n-au mai fost instrumentate crime în care să fie descoperite doar resturi umane incinerate.

Întrebarea care se naşte în cazul crimelor de la Caracal este dacă se impune o acţiune pentru declararea judecătorească a morţii sau certificatul de deces poate fi eliberat pe baza testului ADN. „Eu, înainte de trimiterea în judecată, aş cere declararea morţii pe cale judecătorească“, a declarat un procuror specializat în omoruri.

Un  specialist în drept civil susține, din contră, că nu este nevoie de o acțiune civilă, tocmai din cauză că există acele rămășițe care, în urma testului ADN, s-a confirmat că aparțin Alexandrei. Astfel, acest caz este diferit de un alt dosar celebru, cel al dispariției Elodiei. În privința celui din urmă, a fost necesară declararea morții Elodiei pe cale judecătorească tocmai din cauză că acolo a lipsit complet orice fel de urmă.

„Dacă se stabileşte pe baza probelor ADN că rămăşiţele descoperite sunt ale victimei şi dacă se face conexiunea cu infracţiunea de omor, atunci nu mai este nevoie de o acţiune de declararea judecătorească a morţii. Avem făptaş, avem victima şi legătura de cauzalitate. Circumstanţele descrise nu necesită în niciun caz deschiderea unei acţiuni civile”, a explicat specialistul.