În locațiile PNL și USR-Plus s-au desfășurat în paralel două acțiuni. Schițe privind viitoarea guvernare întocmite pe colțuri de masă de Ludovic Orban și Dacian Cioloș dar și scoaterea cuțitelor lungi de către grupări din cele două formațiuni politice împotriva  propriilor lideri. 

În Modrogan 1 s-au rectivat grupările din PNL care încearcă de mai mult timp să-l înlocuiască pe Ludovic Orban din poziția bicefală de putere, președinte al partidului și premier. 

La Alianța USR-Plus se pregătește înlăturarea lui Dan Barna din șefia USR în urma rezultatului nesatisfăcător obținut la alegerile parlamentare precum și precipitarea congresului de fuziune dintre USR și Plus care ar urma să-l înscăuneze pe Dacian Cioloș, președinte unic al noii construcții politice.

În sediul central al PMP a pâlpâit toată noaptea,  speranța. Voturile din diaspora venite în dimineața aceasta  pot asigura partidului intrarea în Parlament, implicit la o posibilă guvernare alcătuită în jurul PNL. Ceea ce e la un pas să se întâmple.

Ponta se retrage, Dîncu revine. AUR vizitat de out-sideri politici

Pro România a închis sediul după ora 1.00 noaptea. Victor Ponta și-a anunțat în termeni dramatici pe FB, retragerea din politică după prima filmare  al numărătorii paralele efectuată de partidul său. Colegii lui Victor Ponta  sunt de părere că este o retragere pe fond emoțional, de supărare,  și că șeful lor s-ar putea reîntoarce după ce va discuta cu persoanele lui de încredere  printre care și Sebastian Ghiță. 

În Kiseleff 10, sediul PSD, atmosferă de bucurie moderată  după rezultatele parțiale generate de numărătoarea paralelă dar și de Biroul Electoral Central.  Imediat după primele date care confirmau poziția de câștigător al alegerilor de către PSD, o mulțime de persoane interesate au început să ia cu asalt sediul din Kiseleff în care în ultimul an domnise liniștea. 

Cel mai radios pesedist a fost toată noaptea Vasile Dîncu care și-a văzut confirmată poziția de lider informal al partidului dar și de sforar politic cu greutate în prezent și în viitor. Așa cum și-a dorit.

Atmosfera de entuziasm explicit s-a consumat doar pe treptele largi ale sediului AUR din strada Traian 168 din sectorul 2,  surpriza acestor alegeri. Deși șeful AUR, George Simion a făcut declarații de victorie cu dinții încleștați și cu o față amenințătoare, colegii lui înșirați în spatele vorbitorului debordau de entuziasm. Atmosferă de Revelion. La care au participat  tot felul de personaje din lumea politică periferică dar și persoane cu greutate din mass-media. 

Orban rezistă în fața opozanților din PNL, Dan Barna este încolțit

Sediul PNL din Modrogan 1 a fost scăldat în lumini puternice de un albastru fosforescent în noaptea de 6 spre 7 decembrie. Care nu au tăiat frigul ascuțit al nopții trecute.  Liberalii îl  așteptau  pe președintele Klaus Iohannis, așa cum conveniseră împreună, pentru a sărbătorii visata victorie a PNL în alegerile parlamentare de ieri. 

Președintele nu a mai venit după ce datele numărătorilor palalele ale partidului și ale BEC au început să prefigureze victoria PSD și apariția AUR ca partid parlamentar.  Luminile au început să se stingă. Iar susținătorii PNL care au umplut sediul și parcul din Modrogan 1 au început să plece abătuți.

La etajul 1 al clădirii, Ludovic Orban și liderii centrali ai PNL stăteau ghemuiți și tăcuți pe fotoliile de piele butonând agitați telefoanele și tresărind la fiecare informație adusă de tehnicieni de la numărătoarea paralelă. În spatele fotoliului președintelui  PNL s-au grupat grăbiți colegi de-ai lui care au început să prefigureze scenarii de înlocuire a șefului. 

Nu era ceva nou pentru Ludovic Orban care a reușit până acum să controleze grupările din PNL ostile lui. Încruntat și hotărât, Orban a configurat toată noaptea pe colțul mesei scenarii politice pentru a continua o guvernare PNL și a forma o majoritate parlamentară  care să susțină proiectele șefului statului de reformare a României prin modificări constituționale. 

Lista lui Orban a rămas toată noaptea cea anunțată public: PNL, USR-Plus, PMP, UDMR, minorități. Dar, pe măsură ce treceau orele, ea a devenit  știrbă: PMP risca să nu intre în Parlament. Printre telefoanele nocturne date președitelui tării și viitorilor parteneri de guvernare, Ludovic Orban și-a păstrat decizia: guvern în jurul PNL și izolarea politică a PSD și AUR. 

A trimis lideri ai PNL să declare presei formula de guvernare pentru a temporiza imaginea PNL de perdant al alegerilor în avantajul PSD și a rămas hotărât în fotoliul din piele. Nu a plecat acasă, ca alți colegi de-ai lui. A avut intuiție. În dimineața aceasta, președintele Iohannis a chemat PNL la Cotroceni. Încep negocierile la nivel înalt pentru viitorul guvern. Iar PMP  este la un pas să intre în Parlament, întărind astfel lista lui Orban în fața negocierilor cu USR-Plus.

Nici la USR-Plus nu a fost frenezia așteptată. Sediul lor nu a fost luat cu asalt de simpatizanți, ca în alte vremuri. Liderii progresiști au sperat la un scor de peste 20% care le-ar fi permis să ,,negocieze la sânge cu PNL,, după spusele lui Dacian Cioloș,. Nu a fost. 

Tensiunea a crescut prin solicitările de demitere a lui Dan Barna din șefia USR venite de la susținătorii progresiștilor și întreținute de grupările interne din USR și Plus. Dacian Cioloș a abordat toată noaptea o figură serioasă și preocupată pentru viitorul Alianței.

 Cioloș  fost singurul șef mare din sediu în noaptea trecută.  Dan Barna stă închis în casă, în carantină. Are covid. Mai periclitat este însă de colegii lui, nu de covid. Ionuț Moșneanu, purtător de cuvânt al Alianței și fidel al lui Barna a admis  discuția despre demisia lui șefului lui: ,,Vom analiza,,. 

În acest dublu context, Dacian Cioloș a stat pe telefoane cu liderii PNL, UDMR și PSD  și a facut scheme cu ce ministere grele ar putea smulge de la un PNL rănit. Dar a discutat cu colegii lui de la Plus și de la USR și despre precipitarea congresului de fuziune, cu câteva luni. Congres care să-l aleagă pe el președinte.

Lumina zilei de azi aduce și o limpezire parțială după o noapte albă prin sediile partidelor. Klaus Iohannis a preluat jocul. Guvern PNL, USR-Plus, PMP, UDMR și o majoritate parlamentară relativ fragilă. Care s-ar putea consolida peste un timp. PSD a scăpat de luptele cu partidul lui Victor Ponta, Pro România, care nu a mai intrat în Parlament. Important pentru PSD este acum  să-și numere constant noii deputați și senatori pentru a nu dezerta spre cei care vor constitui noua putere în Parlament.