”Centrul comun de analiză privind terorismul a schimbat nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă de la substanţial la grav”, a scrie Patel pe Twitter.

”Aceasta este o măsură de precauţie şi nu se bazează pe nicio ameninţare specifică. Publicul ar trebui să rămână vigilent şi să raporteze poliţiei orice activitate suspectă”, a adăugat Priti Patel.

În noiembrie 2019 nivelul era la gradul substanțial

Începând din noiembrie 2019, nivelul de alertă din Regatul Unit era ”substanţial”.

Nivelul ”grav”, al patrulea pe o scară de la 1 la 5, înseamnă că un atac terorist este considerat drept ”foarte probabil”, potrivit MI5, Serviciul de informaţii interne britanic, care a anunţat schimbarea pe site-ul său.

Primul nivel, ”redus”, înseamnă că un atac terorist este extrem de improbabil, ”moderat” că un atac este posibil, dar improbabil, iar ”substanţial” se traduce printr-un atac probabil. Nivelul maxim de alertă, ”critic”, înseamnă că un atac este extrem de probabil în viitorul apropiat.

Atac terorist în Viena

Patru persoane au fost ucise și mai multe rănite în atacul terorist de luni noaptea, din Viena. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani condamnat în trecut pentru implicare într-o organizaţie teroristă și eliberat condiționat din închisoare, a fost ucis de forțele de ordine.

Alte 14 persoane au fost reținute și audiate în acest caz. Martorii descriu momentele de groază prin care au trecut: „A fost un atac profesionist. Nu tragea la întâmplare, era antrenat”.

Ministrul de Interne a anunțat un bilanț revizuit al atacului: 4 morți și 22 de raniți. Potrivit datelor prezentate de autorități teroristul avea asupra sa un kalașnikov, un pistol și o macetă, dar și o centură explozibilă falsă.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy