Nicușor Dan a blocat o investiție masivă, de peste 10 milioane de euro

Proiectul „Icoanei Gardens” a fost demarat după ce dezvoltatorul imobiliar Homing Properties a achiziționat imobilele din strada Icoanei nr. 2-8, București, în anul 2018.

Înainte de a face acest lucru, societatea s-a adresat către Ministerul Culturii, pentru a vedea dacă unul dintre imobilele respective era clasat drept monument istoric sau era vizat pentru a fi clasat astfel, transmite gandul.ro

Ce susține primarul general al Capitalei

Simultan,  a fost comandat și un studiu istoric pentru acele imobile. Concluziile studiului arată că acestea nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate. Totuși, există „elemente frumoase care ar merita păstrate” și integrate în noul proiect imobiliar.

Totuși, investiția în valoare de aproape 11 milioane de euro este blocată de primarul general al Capitalei, transmite Gândul.

Nicușor Dan susține, potrivit celor spuse de reprezentații Homing Properties, că există „suspiciuni de ilegalitate”, chiar dacă societatea a obținut toate avizele și autorizațiile necesare, pe parcursul a doi ani de zile.

Astfel, Tomas Manjon, managing partner Homing Properties, este de părere că Nicușor Dan nu are nicio bază legală pentru a suspenda lucrările la acest proiect.

Trebuie menționat și că lovitura de grație a venit data de 15 februarie, anul curent, după ce Nicușor Dan a transmis societății o adresă prin care a anunțat că suspendă certificatul de urbanism, autorizația de demolare și autorizația de construire.

La început, totul a mers bine

De asemenea, Tomas Manjon a explicat că la început totul a mers bine, în ciuda unor dificultăți inerente.

„Totul a mers bine, cu dificultățile de rigoare, ca orice alt proiect, trebuie obținute avizele și toate autorizațiile pentru a dezvolta un asemenea proiect.

Noi le-am obținut pe toate, pe parcursul anilor 2019-2020 și, când am demarat lucrările de demolare, ne-am trezit cu o adresă de la domnul primar prin care ne-a anunțat că suspendă autorizația de demolare și de construire, plus certificatul de urbanism, existând… puternice suspiciuni de ilegalitate, fără a ne da vreo explicație despre care sunt ele, fără să ne întrebe nimic”, a explicat acesta pentru sursa menționată.

În momentul de față, reprezentantul Homing Properties acuză că dialogul dintre cele două părți a fost, practic, inexistent.

„Primăria, inițial, nu a explicat nimic. Pur și simplu a zis că sunt suspiciunile de ilegalitate. În cazul nostru, nu a explicat nimic, după care a spus, când s-a emis certificatul de urbanism, că nu ar fi complet și că ar lipsi informații. Deși a fost emisă autorizația de construire.

Deși a fost emis și certificatul de urbanism și nimeni, de la Departamentul Juridic sau Departamentul Urbanism din Primărie, nu a făcut un raport din care să reiasă că, uite, asta nu e bine, aici nu e bine… Consiliera personală a domnului primar a făcut acum, recent, pe data de 30, o hârtie cu o justificare juridică puerilă”, spune Tomas Manjon.

Au existat discuții cu Nicușor Dan și înainte ca acesta să fie primar

În continuare, Manjon a dezvăluit pentru sursa menționată că au existat discuții cu Nicușor Dan înainte ca acesta să fie primar, în anul 2018.

Acestuia i s-a cerut un punct de vedere referitor la proiectul imobiliar. Mesajul lui Nicușor Dan a fost complet surprinzător, îndemnându-i pe cei de la Homing Properties să plece din România.

„Tocmai de asta, noi – când am cumpărat terenul, în 2018 – l-am contactat pe domnul Nicușor Dan, care nu era primar, nu era candidat, era cu asociația și noi ne-am adresat lui pentru punctul lui de vedere, ca să ne spună cum vede el – și asociația, societatea civilă pe care o reprezenta la vremea respectivă – dezvoltarea zonei.

Ca să o dezvoltăm împreună, fiindcă noi nu am cumpărat un teren ca să ne certăm. Noi vrem să facem ceva frumos (…) L-am chemat și pe el, a venit la locație și ne-am întâlnit la fața locului, la vremea respectivă. Doar că atitudinea lui, în loc de a fi una constructivă – în sensul de a spune, domnule, eu cred că trebuie să mergem pe un stil clasic sau modern, să păstrăm o parte dintr-o clădire sau să facem și un P+3 -, mi-a zis mai bine plecați din România, lăsați Bucureștiul așa cum este, Bucureștiul este frumos. Lăsați așa cum este, că nu vrem să schimbăm.

Noi avem experiență în așa ceva, am și refăcut case foarte frumoase din București, cum este fosta casă Mița Biciclista, dar nu poți să zici că absolut orice clădire din București trebuie păstrată”, a subliniat reprezentantul Homing Properties pentru Gândul.

Homing Properties nu poate relua lucrările

Tomas Manjon este de părere că la mijloc se află doar „încăpățânarea” primarului general al Capitalei.

„Există toate avizele care ni s-au cerut și autorizațiile. Domnul primar s-a încăpățânat să nu construim. Și să nu demolăm. Și a chemat toate organele care au fost la mâna lui sau sub controlul lui, Poliția, toată lumea… Au venit, au constatat că suntem în regulă și nimeni nu ne-a cerut să ne oprim și nu ne-au dat ordin să sistăm lucrările, pentru că toate actele erau în regulă.

Adresa pe care ne-a trimis-o nu poate fi considerată un act administrativ, pur și simplu este o adresă. Dar, până la urmă, ne-a făcut două plângeri penale care nu au niciun sens. Nu putem lucra fără autorizație, este clar că avem autorizație. Dar, totuși, s-a dispus până la urmă – bănuiesc că din cauza tuturor presiunilor – sistarea temporară a lucrărilor până se clarifică situația”, a completat Manjon.

Trebuie menționat și că Homing Properties nu poate relua lucrările până când acest litigiu nu va fi rezolvat în instanță. Totuși, ordinul de sistare a lucrărilor emis de procuror va fi respectat.

„Noi nu vom lucra atât timp cât există un ordin de sistare a lucrărilor emis de procuror. Vom respecta această decizie, fără doar și poate. Vom face o plângere împotriva acestei ordonanțe, pentru că nu are niciun temei legal, o să mergem pe calea juridică. Respectăm legalitatea și procedura, nu cum face domnul primar, care inventează adrese în afara legii. Dacă nu este de acord să construim acolo, nu are decât să se ducă în instanță și să ne conteste autorizația, lucru pe care nu l-a făcut nici până în ziua de azi. De ce?”, punctează Tomas Manjon.

Nicușor Dan a refuzat să vorbească

În continuare, Manjon a declarat că primarul general al Capitalei a refuzat să vorbească, chiar dacă a fost prezent pe șantier timp de 2 ore, în data de 2 aprilie.

„Am încercat să-l contactăm pe toate căile posibile, am trimis adrese, le-am depus la registratură, la cabinet, la relații cu publicul, prin fax, prin e-mail. A refuzat. Până la urmă, el a venit personal în șantier, să oprească lucrările, a stat 2 ore. Am încercat să discutăm cu el, ca să înțelegem ce vrea, pentru că vrem să știm ce vrea și să îi explicăm ceea ce facem noi, pentru că nu știe ceea ce facem noi.

Chiar facem o dezvoltare frumoasă, integrăm multe elemente actuale. Atunci când a venit la fața locului, am încercat să discutăm cu el, dar ne-a refuzat și a zis că nu are ce să vorbească cu noi, pentru că suntem niște infractori”, a dezvăluit reprezentantul dezvoltatorului imobiliar.

Demn de menționat este și că Manjon a explicat în ce constă investiția respectivă, care un proiect cu adevărat impresionant.

„Deocamdată, investiția – până acum, însemnând terenuri, proiectare – se ridică la 3 milioane – 4 milioane de euro. Urmează încă 5 milioane – construcție – plus costurile de dezvoltare de 1 milion de euro aproximativ. Între 10 și 11 milioane euro investiție totală.

Au lucrat acolo ingineri, arhitecți, oamenii din proiectare. Din momentul de față, când începem construcția, sunt sute de muncitori și locuri de muncă într-un șantier ca acesta. Lucrează sute de oameni în paralel… Sunt 50 de familii care or să locuiască acolo și or să se bucure de spațiu, în afară de vecinii care se vor bucura de toate serviciile oferite de spațiile comerciale”, a explicat Tomas Manjon.

Ce spune un fost arhitect-șef al Capitalei?

În acest context, sursa menționată l-a contactat pe fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.

„Un act administrativ de tipul autorizației de construire, emis, evident, cu respectarea tuturor normelor și normativelor legale, este un act care conferă niște drepturi reale celui care îl solicită și căruia i se eliberează de către autoritatea publică.

Deciziile de tip hei-rupist, pompieristic, pe care le aplică actualul primar general nu fac parte nici din buna practică a administrației, mai mult decât atât, aduc prejudicii grave imaginii municipalității și imaginii întregii Românii în ceea ce privește capacitatea de a primi și a absorbi investițiile străine.

Aici, din câte am aflat, este vorba despre o societate spaniolă care a apelat la o prestigioasă firmă de proiectare și de arhitectură din București și care a avut un parcurs de mai bine de doi ani pentru obținerea tuturor avizelor legale pentru construirea acelui lot. Faptul că un primar general continuă o serie de abuzuri, începând cu notificări semnate în nume propriu și compuse în nume propriu, care sunt declarate nerelevante sau chiar ilegale de către instanțele românești – și continuând în această idee de a aduce Poliția și Parchetul peste oameni care investesc în capitala țării noastre – reprezintă un grav semnal pentru oricine ar îndrăzni să vină să-și investească  un capital serios și cinstit în această țară.

Mai mult decât atât, reprezintă o invitație pentru acești oameni de a se duce în altă parte, eventual în alte capitale care se comportă altfel cu investitorii”, a declarat Ștefan Dumitrașcu pentru Gândul.

Fostul arhitect-șef al Capitalei a subliniat că părerile lui Nicușor Dan legate de proiectul respectiv nu pot contrazice legea iar „vorbele nu au relevanță”.

„Domnia sa poate să susțină orice. Vorbele nu au relevanță în acest caz. Aici discutăm despre chestiuni legale, chestiuni pentru care organele competente ale statului român s-au pronunțat înainte de emiterea autorizației de construire, iar părerile subiective ale domniei sale, păreri de activist, în continuare, și nu de responsabil în statul român, nu fac bine absolut nimănui, nici măcar domniei sale. A avut impertinența ca acum o lună de zile să spună că Planurile Urbanistice Zonale ale Bucureștiului, ale celor 5 din 6 sectoare ale Bucureștiului sunt cea mai mare golănie care s-a întâmplat în ultimii ani. Doresc să-i dau o replică, pe această cale, domnului primar general. Am mai fost făcut golan, împreună cu toți din generația mea și mai ales arhitecții, acum 31 de ani, de către un fost președinte de țară care n-a ezitat să aducă și niște mineri în mijlocul Capitalei. Dar, precum vorba cântecului lui Pațurcă, mai bine golan decât activist”, a conchis Ștefan Dumitrașcu.

Războiul este departe de a fi încheiat

O explicație a venit și din partea renumitului avocat Adrian Cuculis, care a subliniat că „situația este puțin diferită față de o construcție ridicată în mod ilegal sau față de o demolare făcută în mod ilegal”.

„Situația este puțin diferită față de o construcție ridicată în mod ilegal sau față de o demolare făcută în mod ilegal, pentru că – de data asta – în mod ilegal este emisă adresa Primăriei prin care vrea să retracteze o autorizație de construire emisă de către o altă entitate, respectiv de către o altă autoritate administrativ-teritorială față de cea care, teoretic, avea dreptul acesta.

Dacă Primăria de sector ar fi emis autorizația respectivă, atunci tot acea primărie ar fi avut obligația, dacă era cazul, să o retracteze. Dacă vorbim de Primăria Generală, ar fi trebuit să facă exact același lucru și doar pentru motive foarte bine și temeinic justificate. Aici mă refer la legea contenciosului administrativ, care vorbește despre posibilitatea unei instituții de stat, atunci când emite un anumit act administrativ, de a avea dreptul să îl retragă. Dar trebuie să motiveze temeinic acest lucru.

Din materialul pe care l-am lecturat eu și pe care l-am avut în față, nu mi se pare că suspiciuni serioase ar putea să reprezinte dovada motivării deciziei de retragere a unei autorizații de construire. Înțeleg că s-a suspendat suspendarea, mai pe românește”, a punctat avocatul Adrian Cuculis.

Acesta a transmis și că „nu este chiar corect ceea ce susține primarul general”.

„Nu este chiar corect ceea ce susține primarul general. O să vă dau un exemplu concret. Avem Legea Poliției Locale, care vorbește despre verificarea disciplinei în construcții și avem Legea 50 din 1991, care autorizează lucrările de construire și, în același timp, lucrările de demolare.

Coroborând cele două legi, nu înțeleg de ce același primar general ne vorbește despre imposibilitatea Poliției Locale de a lua o asemenea decizie. Dacă ne uităm în lege, se arată foarte clar că acolo unde se arată că există o problemă vizavi de autorizația de construire, în niciun caz nu poate fi vorba despre o imposibilitate a Poliției Locale de a dispune și suspendarea.

Există text de lege care îndrituiește Poliția Locală – prin primar, prin prefect, prin alte organe ale aparatului de stat – să dispună și suspendarea lucrărilor. (…) Mai ales că vorbim despre un investitor străin care a venit în România cu o anumită afacere, a făcut niște demersuri prealabile”, a completat Adrian Cuculis pentru Gândul.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin