Investigația ziarului australian a durat patru ani, iar în documentele obtinute se menţionează existenţa unui departament de "Securitate Operațională" (Operational Security), al cărui scop iniţial a fost să depisteze încercările de piratare ale produselor News Corp.
Departamentul a deviat însă de la acest scop iniţial. Aici ar fi fost recrutaţi foşti ofiţeri de poliţie şi de servicii secrete, care spărgeau codurile cartelelor smartcard ale clienţilor televiziunilor cu plată concurente , pentru a le vinde apoi pe piaţa neagră, provocând astfel pierderi însemnate acestor companii concurente. 
Departamentul ar fi funcţionat în cadrul subsidiarei NDS a News Corp, care a fost vândută luna aceasta companiei CISCO pentru 5 miliarde de dolari. 
Corporaţia a negat orice implicare în activităţile descrise în articolul în care este acuzată că s-ar fi folosit de astfel de tactici ilegale pentru cumpăra foarte ieftin competitori precum DirecTV din SUA sau Telepiu din Italia. 
News Corp deţine 25% din cea mai mare companie de televiziune cu plată din Australia, Foxtel, care va deveni şi mai puternică odată cu preluarea principalului rival, Austar.
Acesta este al doilea scandal de mari proporţii în care este implicat grupul media, după cel al interceptărilor telefonice din vara anului trecut, care a condus la închiderea tabloidului duminical News of the World, care apărea de mai mult de un secol şi jumătate.