Acum cateva zile, MCTI a deschis licitatia pentru atribuirea proiectului pilot de implementare a sistemului PLC (Power Line Communications) in satul Marasesti, judetul Mures. PLC este o tehnologie ce ofera servicii de comunicatii (telefonie si date) folosind ca suport de transmisie liniile electrice. In teorie totul e bun si frumos, dar practica pare a fi destul de departe de acest tablou roz. Impedimentele sunt de mai multe feluri: in primul rand, scopul declarat al acestui sistem, scop nobil, cu certitudine, este de a furniza servicii de date si de Internet unei parti mai mari din populatie, caci, asa cum spun oficialii MCTI, sistemul PLC se bazeaza pe o infrastructura deja existenta (peste 99% din populatie are acces la reteaua de electricitate din propria locuinta), si, in concluzie, “este o modalitate mult mai facila de a avea Internet in locuinta.”




Dar cui anume ii foloseste acest Internet in zone rurale, mai ales avand in vedere rata extrem de scazuta de penetrare a computerelor in randul populatiei? Sunt aproape opt milioane de gospodarii in Romania, iar numarul computerelor depaseste cu foarte putin doua milioane. Este lesne de gandit ca cele mai multe computere se afla in zonele urbane. Cui i-ar folosi, deci, acest Internet la priza?



Oficialii din minister spun in mod idilic ca “avand in vedere ca foarte multi dintre operatorii de comunicatii electronice incearca penetrarea mediului rural cu serviciile de Internet, oferind prin conectarea la acest serviciu posibilitatea achizitionarii in rate de PC-uri, aceasta varianta poate fi utilizata si de catre viitorii operatori de retele de tip PLC”. Acestia amintesc si programul “200 euro” de achizitionare al computerelor, lansat de ei. Insa este putin plauzibil ca populatia din mediul rural, cu exceptia catorva, sa faca demersul de a merge spre operatorii de comunicatii mobile, chiar si cu facilitatile de achizitie in rate a computerului. Daca nu cream nevoia de a folosi Internetul, e greu de crezut ca aceasta se va naste in mod spontan in mediul rural.


Dincolo de acestea, surse din cadrul Electrica S.A., care a realizat diverse proiecte pilot in cadrul filialelor Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Banat afirma ca rezultatele testelor sunt modeste, nu ating performantele sperate, viteza de transmisie a datelor nu este foarte mare. Mai mult de atat, ei nu se sfiesc sa spuna ca aceste activitati conexe nu i-ar avantaja prea tare, deoarece infrastructura existenta nu intruneste conditiile necesare pentru asigurarea unui serviciu continuu catre consumator.



Pentru servicii Internet, reteaua trebuie intretinuta atent, iar stadiul actual ridica foarte multe probleme. Pentru a schimba lucrurile este nevoie de cheltuieli mari, caci starea tehnica a retelei nu permite asigurarea unui serviciu continuu. Pentru Internet ar fi un alt tip de contract decat pentru furnizarea electricitatii. Sursele din cadrul Electrica afirma ca pana nu ai garantia ca poti oferi asa ceva, nu te poti hazarda. O alta mare incertitudine este pretul la care ar fi furnizat acest serviciu catre consumator. MCTI sustine ca datorita costurilor relativ mici pe partea de infrastructura, vor rezulta tarife foarte scazute comparativ cu celelalte tehnologii existente pentru folosirea serviciilor de catre utilizatorii finali. Per abonat, capitalul mediu investit este mai scazut decat in cazul ADSL sau CATV.


Electrica spune insa ca starea tehnica actuala a retelelor nu ar permite asigurarea unui serviciu la standarde dorite si ca investitiile ar fi mari. Alexandru Chiuta, asistent la Facultatea de Energetica din cadrul Politehnicii Bucuresti, afirma la randul lui ca “investitiile sunt cel putin de ordinul sutelor de mii de euro pentru companiile de electricitate si partenerii lor.” Aceste sume reprezinta costul echipamentelor care trebuie instalate si configurate. Pentru ca in prezent aceste echipamente sunt inca produse in serie mica, preturile sunt destul de mari, explica Chiuta, care continua spunand ca pentru clientii care doresc sa foloseasca sistemele de comunicatii PLC costurile sunt rezonabile: nu trebuie achizitionat decat modemul, iar ulterior trebuie platit abonamentul lunar pentru folosirea serviciilor.


Dr. ing. Eugen Coca, de la Facultatea de Inginerie Electrica a Universitatii stefan cel Mare din Suceava spune, de asemenea, ca pretul echipamentelor necesare la distribuitorul de date poate fi mai scazut, in functie si de configuratia retelei de alimentare cu energie electrica, de numarul de utilizatori si de viteza de transmisie, dar adauga: “Nu am insa elemente care sa ma determine sa cred ca folosind acest sistem se poate reduce in mod semnificativ costul pentru utilizatorul final.”







“Pretul echipamentelor la distribuitorul de date poate fi mai scazut. Nu stiu daca folosind acest sistem se poate reduce in mod semnificativ costul pentru utilizator.”











Dr. ing. Eugen Coca,
Facultatea de Inginerie
Electrica a Universitatii Stefan cel Mare, Suceava




Sistemul PLC: o solutie intermediara


In Spania sau Germania sunt disponibile comercial conexiuni in retele PLC, companiile de distributie a energiei fac aceste experimente. Vitezele obtinute sunt suficient de mari (30 – 45Mbps) putand asigura chiar transmiterea semnalelor TV digitale.


Asigurarea unor viteze de conexiune mari la utilizatorul final reprezinta o prioritate in tarile dezvoltate. In Japonia se afla in curs de implementare un sistem care asigura conexiuni la utilizator cu viteza de 1 Gbps. In tarile UE, conexiuni la utilizatorul final cu viteze de 4Mbps nu mai sunt o noutate. Companiile de telefonie fixa ofera acest serviciu, in ADSL. Sistemul PLC reprezinta totusi o provocare, utilizarea lui putandu-se constitui intr-o solutie intermediara pana la realizarea unor conexiuni de mare viteza.




Stiri

Ochelari cu Bluetooth




Motorola, lider global in comunicatii wireless, si Oakley, lider mondial in productia de ochelari de soare si imbracaminte premium, au anuntat lansarea ochelarilor de soare Razrwire, dotati cu tehnologie Bluetooth Razrwire, disponibili in magazinele Cingular Wireless si online la adresele

www.cingular.com,

www.hellomoto.com
si
www.oakley.com

incepand cu luna august.

Razrwire sunt primii ochelari de soare din lume care combina patentul Oakley cu tehnologia Bluetooth wireless. Foarte usor de folosit, device-ul are doua butoane de volum
si un singur buton pentru receptionarea si initierea apelurilor.

Conversatiile
pot fi realizate chiar si la o distanta de 10 metri departare de telefonul mobil cu Bluetooth.

Alimentarea se poate face atat cu incarcatorul traditional, cat si cu ajutorul portului USB, prin folosirea unui cablu optional. Tehnologia Bluetooth Sniff Mode asigura o crestere a andurantei bateriei, asigurand peste cinci ore de convorbiri fara oprire si o autonomie functionala de aproximativ 100 de ore. Dispozitivul Razrwire are un design menit sa asigure un confort maxim, putand fi purtat pe oricare dintre urechi sau pur si simplu inlaturat in totalitate, in functie de preferinte.



Astral Telecom a semnat accesul neconditionat la bucla locala

Astral Telecom a semnat acordul de acces neconditionat la bucla locala a RomTelecom.

In urma semnarii
acestui acord, Astral Telecom, in cadrul legal referitor la accesul neconditionat la bucla locala, va promova, pe langa tehnologiile prezente in actualul portofoliu, si platformele xDSL.

Bucuresti, Timisoara, Arad, Sibiu, Oradea si Brasov sunt primele localitati in care Astral va lansa serviciile de Internet, Date si Telefonie pe suport xDSL. “In strategia de dezvoltare curenta vizam o crestere aditionala anuala a numarului de clienti de cel putin 10% in urma lansarii comerciale a serviciilor bazate pe platforme xDSL”, declara Dinu Malacopol, CEO Internet, Date si Telefonie, Astral Telecom.




Piata de smartphone in lume in trimestrul I/2005

Constructor Unitati vandute Cota de piata

Nokia 5.394.900 50%
PalmOne 1.009.040 9,4%
RIM 758.300 7%
Fujitsu 654.320 6,1%
HP 607.010 5,6%
Altele 2.358.810 21,9%
Total 10.782.380 100%




Piata PDA-urilor a scazut pentru al cincelea trimestru consecutiv, lucru care a fost profitabil pentru smartphone-uri, care combina functii de PDA si de telefon mobil. In trimestrul 1 al 2005, vanzarile PDA au scazut cu 12% fata de trimestrul 1 2004, si cu 31% fata de trimestrul 4 2004. Cat despre piata de Smartphone, aceasta a inregistrat o crestere de 135% in raport cu perioada similara a anului trecut. S-au vandut peste 10 milioane de unitati.


Sursa: Canalys