Nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea îi pune în continuare pe angajații MAI în situația de a da mii de amenzi.

Abaterile constate cu privire la zădărnicirea combaterii pandemiei de coronavirus au adus sancțiuni contravenționale de peste 730.000 de lei.

Peste 15.500 de angajați ai MAI în stradă

Peste 15.600 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții au continuat duminică, 17 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, acțiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici și aproximativ 96.000 de persoane.

Astfel, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat, 4.589 de operatori economici, 183 de operatori de transport persoane, peste 9.600 de locații obiective de interes (inclusiv 3.480 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și 95.283 de persoane.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 5.551 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.309.875 de lei.

Nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea

Principalele abateri constate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 4.768 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 731.350 de lei.

Totodată, au fost aplicate 777 sancțiuni, în valoare de 572.100 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite 6 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

Măsuri de acest fel vor continua și în perioada următoare

La acțiunile de control au participat, zilnic, în medie, peste 6.200 de polițiști, 2.600 de jandarmi, 1.600 de polițiști de frontieră și aproximativ 1.200 de cadre ISU. În fiecare zi, efectivele MAI au beneficiat de sprijinul polițiștilor locali și al angajaților de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

În intervalul amintit, la linia telefonică TEL VERDE au fost primite 6 apeluri telefonice dintre care 1 s-a confirmat, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 2 de județe.

Măsuri de acest fel, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

MAI mulțumește operatorilor economici din industria HORECA și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu Sars-CoV-2, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

Petreceri private în Centrul Vechi din Capitală

Spre exemplu, la data de 16.01.2021/17.01.2021, în intervalul orar 23:30-05:00, agenţi de siguranţă publică și patrulare din cadrul Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi, Biroul Ordine Publică, au constatat faptul că în interiorul a două locații din Centrul Vechi erau organizate petreceri private, nerespectându-se astfel prevederile Legii 55/2020.

S-a procedat la legitimarea tuturor celor aflați în interior, stabilind că la evenimente au participat un număr de 21 persoane, acestea fiind sancționate la Legea 55/2020, valoarea totală a amenzilor fiind de 12.800 lei.

Totodată, au fost identificați și organizatorii evenimentelor, aceștia fiind conduși la sediul Serviciului de Politie pentru Centrul Vechi în vederea continuării cercetărilor.
Societățile comerciale au fost sancționate contravențional conform Legii55/2020 cu amenzi în valoare de 18.000 lei.

Condiții esențiale pentru limitarea răspândirii coronavirusului

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prev. și ped. de art. 352 C.P.

Reamintim, totodată, că respectarea măsurilor luate de autorități pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19 precum și o conduită socială responsabilă sunt condiții esențiale pentru limitarea răspândirii acestui virus.

Dintre recomandările autorităților în acest sens amintim: evitarea zonelor aglomerate, a contactului direct cu alte persoane, evitarea atingerii suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, evitarea călătoriilor cu mijloace de transport în comun aglomerate, păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane.