Parcul din Sibiu, care cu o suprafaţă închiriabilă de 79.100 mp era cel mai mare activ al Argo, a fost evaluat în perioada de criză la peste 110 mil. euro şi avea datorii de 84,1 mil. euro către KBC, Investkredit (parte a Volksbank) şi Marfin Bank.

„Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu o singură proprietate din afara Bucureştiului de după criza economică. Investitorii au devenit din nou interesaţi de piaţa imobiliară din afara Bucureştiului, după o lungă perioadă de timp în care Capitala a fost principal lor ţintă”, a declarat Andrei Văcaru, director asociat al JLL România, companie care a reprezentat vânzătorul în tranzacţie.

În urma acestei tranzacţii clasamentul celor mai mari proprietari de spaţii comerciale rămâne neschimbat. Singura schimbare de clasament este aşteptată din partea AFI Europe, care ar putea urca pe poziţia a patra dacă se concretizează planurile de a începe construcţia a încă două malluri, unul în Bucureştii Noi şi altul în Braşov. Iulian Dascălu trage tare pentru a-i ajunge din urmă pe sud-africani, însă nici cu mega-proiectul lansat recent la Timişoara nu mai poate recupera diferenţa, mai ales că NEPI îşi continuă expansiunea.

Conflict juridic

Tranzacţia este finalizată la trei ani după ce între cele două părţit a izbucnit un conflict ajuns la tribunal. Argo i-a dat în judecată pe sud-africanii de la NEPI şi braţul de investiţii imobiliare al Volksbank acuzându-i că au uneltit preluarea ostilă a centrului comercial din Sibiu.

„Compania anunţă că a demarat procedurile legale la tribunalele din România împotriva New Europe Property Investments (NEPI) şi Osterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (Volksbank). NEPI este un competitor de-al Argo în România. Volksbank este creditorul parcului de retail Sibiu Shopping City deţinut de Argo în Sibiu. Pretenţiile Argo sunt legate de folosirea ilegală şi difuzarea unor informaţii confidenţiale despre Sibiu Shopping City, declaraţii publice dăunătoare la adresa Sibiu Shopping City şi concurenţă neloială“, se preciza într-un comunicat din 2013 al Argo.

NEPI, pe de altă parte, menţiona la aceeaşi dată că a hotărât să achiziţioneze drepturile ce decurg din contractele de finanţare, pentru o parte din împrumutul Sibiu Shopping City, achiziţionarea fiind condiţionată de redactarea documentelor de tranzacţie, rezultatele procesului de „due diligence“ şi de alte aprobări. NEPI şi-a anunţat acţionarii în 25 aprilie că intenţionează să reducă datoria la un nivel sustenabil pentru a exista resursele necesare renovării şi reconfigurării centrului comercial.

Pe lângă proiectul din Sibiu, Argo mai deţine încă trei parcuri de retail în Suceava, Iaşi şi Oradea, ultimul dintre acestea fiind în insolvenţă.

„Argo Group continuă să-şi restructureze portofoliul pe care îl deţine în România cu scopul de a optimiza investiţiile realizate în piaţa comercială din Europa Centrală şi de Est”, a menţionat Dennis Selinas, CEO-ul Argo Group.

Tranzacţii în paralel

Pe lângă achiziţia mallului din Sibiu, NEPI a decis să cumpere şi diferenţa de 30% din Mega Mall deţinută de partenerul său austriac Real4You. Deschis în mai 2015, mallul din Bucureşti aduce anual din închiriere circa 17,2 mil. euro, din care circa 1,7 revine austriecilor.

NEPI şi-a mai exprimat intenaţia de a prelua şi restul de 30% din acţiuni şi în trecut, însă Erste Bank, care a finanţat compania Real4You în momentul achiziţiei terenului pe care a fost dezvoltat mallul, a respins oferta investitorului.

Acum sud-africanii spun că aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei.

Extindere în regiune

Ca parte a strategiei NEPI de extindere în regiune, compania a mai anunţat şi achiziţia unui teren de 3,3 ha în Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, unde vrea să construiască un mall de 50.000 mp închiriabili. Investitorul a demarat deja procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare construcţiei şi intenţionează să deschidă centrul în 2018.

Acesta ar fi al doilea proiect al NEPI în Serbia.