Sondajul publicat joi mai relevă că 25% dintre germani percep poziţia celor doi responsabili greci la negocierile cu UE drept 'strategică', iar 13% dintre cei chestionaţi recunosc că îi admiră 'în secret'.

După două reuniuni rămase fără rezultat, miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc din nou vineri, într-o reuniune considerată a ultimei şanse, pentru a încerca să ajungă la un compromis cu guvernul de la Atena în ce priveşte prelungirea acordului de asistenţă financiară, încheiat în anul 2012 şi care expiră săptămâna viitoare.

Noul guvern grec, condus de stânga radicală Syriza, refuză prelungirea acordului în condiţiile continuării măsurilor de austeritate impuse în schimbul împrumuturilor de 240 de miliarde de euro primite în ultimii patru ani, dar vrea să negocieze cu UE o nouă restructurare a datoriei publice a Greciei, care a ajuns la 175% din PIB, deşi în anul 2012 i s-au mai şters 100 de miliarde din datoria de la acea vreme.

În faţa ultimatumului zonei euro, care i-a cerut să accepte prelungirea acordului în termenii deja stabiliţi, guvernul de la Atena a făcut un mic pas înapoi în perspectiva reuniunii de vineri şi s-a declarat dispus să prelungească acordul, dar a cerut în schimb o anumită 'flexibilitate' care să permită renunţarea la măsurile de austeritate cele mai dureroase. Însă unele state din zona euro se tem că Grecia ar putea abuza de această 'flexibilitate' pentru a nu-şi respecta angajamentele.

La fel cum au relevat şi sondajele efectuate anterior în Germania, cel publicat joi arată că aproape jumătate dintre germani (47%) apreciază că, în lipsa unui acord cu executivul de la Atena, cea mai bună soluţie ar fi ca Grecia să iasă din zona euro, în opinia celor intervievaţi o astfel de opţiune neavând implicaţii majore asupra celorlalte state care folosesc moneda comună. Totuşi, 39% dintre cei chestionaţi se tem de o reacţie în lanţ ce ar putea conduce la dezintegrarea zonei euro.

SURSA: Agerpres