Compania germana European Media Invest a cumparat pachetul de 86% din actiunile Ziarului de Iasi

Presa locala din Romania a devenit atractiva pentru investitorii strategici.
Firma EMI intentioneaza sa achizitioneze si sa lanseze 20 de titluri de presa in diferite orase ale tarii.




Compania germana European Media Invest (EMI) a preluat pachetul majoritar (86%) al Grupului de Presa Medianet din Iasi, editorul cotidianului Ziarul de Iasi. Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata, dar surse din piata sustin ca aceasta s-a ridicat la un milion de euro. Silviu Ispas, managing director EMI, nu a confirmat si nici n-a infirmat aceasta cifra: “Valoarea tranzactiei a fost una corecta, atata timp cat afacerea a fost incheiata.”




Preluarea pachetului majoritar marcheaza, printre altele, si iesirea din actionariatul firmei din Iasi a oamenilor de afaceri Iulian Dascalu (care detinea 14,5%) si Gabriel Mardarasevici (14,5%), amandoi prezenti in TOP 300 Capital. Cu participatii minoritare au ramas membrii fondatori ai grupului, dintre care Alexandru Lazescu detine cel mai mare pachet (12%).


Actionarul majoritar al firmei EMI este regia de publicitate ARBOmedia Germania (80%). serban Ciusca, director general ARBOmedia Romania, si Silviu Ispas au participatii simbolice (0,0001%) la EMI. Pana la aceasta afacere, ARBOmedia Romania asigura vanzarile de publicitate la nivel national a Ziarului de Iasi. De altfel, regia condusa de Ciusca gestioneaza spatiul publicitar a 36 de publicatii locale din tara. De subliniat ca EMI si ARBOmedia Romania opereaza independent pe piata romaneasca.


Alexandru Lazescu, presedintele si principalul negociator din partea grupului Medianet, spune ca principalul motiv al vanzarii actiunilor a fost “de a readuce Ziarul de Iasi in interiorul unui proiect de presa locala. Desi suntem lideri pe piata Iasiului, simteam de la o vreme ca stateam pe loc. Am fost abordati de mai multe grupuri interesate. Dintre acestia am preferat un investitor strain, care are un pedigri onorabil si nu are alte interese in Romania decat cele de business in presa.”

ARBOmedia a pornit
campania de achizitii

Achizitia Ziarului de Iasi este primul pas pe care EMI il face intr-un proiect ambitios in presa locala din Romania. “EMI va cumpara pachetul majoritar si in alte edituri. Este decizia proprietarului ARBOmedia Germania de a face investitii strategice in media si de a dubla parteneriatele comerciale actuale ale ARBOmedia Romania prin parteneriate structurale”, declara Silviu Ispas. In fapt, EMI nu a cumparat prin Ziarul de Iasi doar un titlu de presa intr-un mare oras, ci oportunitatea de a dezvolta o operatiune de anvergura. “Vizam achizitia sau lansarea unui numar de 20 de titluri, iar, pe termen lung, acoperirea tuturor judetelor printr-un produs local”, declara Silviu Ispas.


Cotidianul din Iasi editeaza patru suplimente saptamanale. Ghidul TV a avut un tiraj mediu lunar pe aparitie, in luna decembrie, de 14.420 de exemplare. Ziarul de Iasi are editii locale la Bacau, Roman, Focsani, Vaslui, Braila si Suceava. In colaborare cu Editura Polirom, Ziarul de Iasi scoate una dintre cele mai dinamice publicatii de pe piata culturala: Suplimentul de Cultura.


Cum se va dezvolta Ziarul de Iasi cu noul proprietar? Silviu Ispas afirma ca achizitia nu a fost facuta cu scopul imediat de a “dezvolta” ziarul cu forta. Strategia de dezvoltare va fi actualizata in urmatoarele saptamani. “Oricum, totul se va concentra pe cresterea gradului de satisfacere a nevoilor clientilor, fie ca sunt cititori, fie clienti de mica sau mare publicitate”, afirma directorul EMI. Ispas precizeaza ca principalele investitii se vor face in echipa ziarului, nu neaparat prin cresteri salariale imediate, ci prin asigurarea intr-un termen mediu a unui confort organizational crescut (conditii de lucru de calitate, instruiri profesionale, schimburi de experienta).


Tranzactia de la Iasi marcheaza o noua epoca in dezvoltarea presei locale. Nemtii de la ARBOmedia au stat de veghe, pregatindu-si proiectul, si acum au pornit la cumparaturi in “lanul” de ziare locale.

De ce ati ales sa
vindeti lui EMI?

“Am preferat un investitor strain, care are un pedigriul onorabil si nu are alte interese in Romania decat cele
de business in presa.”


Alexandru Lazescu, presedinte Grupul de presa Medianet

De ce ati cumparat
Ziarul de Iasi?

“Este prima noastra investitie in presa locala: Ziarul de Iasi este un produs foarte bun, cu o echipa remarcabila, care a facut istorie in presa din Romania.”

Silviu Ispas, Managing Director EMI

Cartile de vizita ale
Medianet si EMI

Grupul de presa Medianet, editorul Ziarului de Iasi, a fost fondat de Alexandru Lazescu (presedinte), Cezar Caluschi, Toni Hritac (redactor-sef), Gabriel Rusu (director executiv)
si Dan Radu (director general).

In 2004, a inregistrat o cifra de afaceri de 980.000 de euro (calculat la cursul mediu) si un profit net de 43.000 de euro. Profitul brut declarat in 2005 a fost de aproximativ 200 de mii de euro. Conform BRAT, in decembrie 2005, Ziarul de Iasi a avut un tiraj mediu lunar pe aparitie de 11.271 de exemplare, fiind lider pe piata ieseana.



European Media Invest (EMI) a fost infiintata in martie 2006, cu actionar majoritar ARBOmedia A.G.–Germania (80%).


In urma tranzactiei, Medianet SA are urmatorii actionari: EMI (86%), Alexandru Lazescu (12%), Toni Hritac (0,5%), Gabriel Rusu (0,5%), Dan Radu (0,5%), Cezar Caluschi (0,5%).