Nelu Tătaru s-a enervat după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț. Ministrul Sănătății a făcut declarații extrem de dure prin care a declanșat un adevărat cutremur în sistem. Acesta spune că ar trebui să se taie-n carne vie printre managerii din spitale.

Nelu Tătaru taie-n carne vie!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că ar trebuie să dea afară aproape toți managerii din pitale. 80% din managerii spitalelor din România ar trebui schimbaţi, iar coordonarea acestora ar trebui să revină la Ministerul Sănătăţii. Ar fi o adevărată revoluție în sistemul de sănătate din România.

„Eu, la un moment, pe timpul acestei pandemii, am spus că 80% din manageri ar trebui schimbaţi. Îmi menţin aceeaşi părere”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi24.

Acesta a adăugat că situaţia actuală a sistemului medical a fost generată de guvernele, miniştrii Sănătăţii, factorii politici şi cei locali din ultimii 30 de ani.

„De aceea, în tot ce înseamnă reforma din Sănătate înseamnă o schimbare radicală, atât legislativă, cât şi la nivel de administrare a acestor spitale. Coordonarea acestor spitale ar trebui să ajungă la Ministerul Sănătăţii”, a susţinut Nelu Tătaru.

Tătaru a mai spus că circa 200 de paturi de terapie intensivă suplimentare vor fi operaţionalizate în această săptămână, potrivit precizărilor făcute luni de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Încă 200 de paturi operaţionalizăm în această săptămână în terapie intensivă, atât la nivel de teritoriu, cât şi în Bucureşti. În Bucureşti avem 21 de spitale în acest moment care sunt COVID sau parţial COVID. Noi intenţionăm astăzi să mai operaţionalizăm Spitalul Cantacuzino, care să vină cu paturi de terapie intensivă şi în măsura în care va fi nevoie, evaluăm şi alte spitale în perioada următoare”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Potrivit ministrului, principala preocupare în această perioadă este mărirea numărului de paturi de terapie intensivă.

„În terapie intensivă gestionăm mai mult de 10-14 zile şi atunci, noi pregătim aceste paturi în continuare, deşi vedem un număr care se plafonează la 9-10.000, în acelaşi timp rămânând pe terapie intensivă 1.180 de pacienţi, evaluând în acelaşi număr de decese, evaluând în acelaşi timp cazuri care trec prin a doua fază a bolii, cei care sunt la boli infecţioase şi necesită la un moment dat terapie intensivă.

Deci, gestionăm dincolo de cele şapte zile în care vedem un platou, gestionăm mai mult de 10-14 zile cazurile pe care le vedem şi le vom vedea în această perioadă pe terapie intensivă. De aceea, evidenţierea altor paturi de terapie intensivă, precum şi a altor unităţi spitaliceşti care pot completa cu paturi de terapie intensivă este principala noastră preocupare în această perioadă, atât în Bucureşti, cât şi în teritoriu”, a afirmat Nelu Tătaru.

Sursa foto INQUAM / Alex Nicodim