Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dat detalii despre procedura pe care trebuie să o urmeze persoanele care dau semne de COVID, dar nu știu dacă au luat noul coronavirus sau nu.

”În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie.

”Apel la 112, nu megrem la spitale”

Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital.

Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate definițiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”, a explicat Nelu Tătaru.

”Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale.

”Medicul curant este cel care ia decizia”

Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore.

Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări.

Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a explicat ministrul Sănătăţii.

În context, trebuie precizat că cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu coronavirus sunt cele asociate cu febră, tuse seacă și oboseală. Pot apărea şi dureri de cap și dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, pierderea gustului sau a mirosului, o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini ori de la picioare.

Foto: INQUAM / Alex Nicodim