Alegeri locale 2020 neobișnuite. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus totul despre COVID, explicând care sunt măsurile speciale luate pentru acest scrutin și ce se va întâmpla cu virusul în următoarea lună.

„Nu e un an obișnuit. O spuneam încă din martie. Nu am avut sărbători pascale la fel, 1 mai, Rusalii, examen de evaluare sau de bacalaureat la fel, an școlar la fel, concedii la fel, deși unii au încercat să-l facă la fel ca în anii trecuți. Avem o lună septembrie total diferită de ceilalți ani, un început de an școlar total diferit, și niște alegeri total diferite, după cum a fost și o campanie electorală diferită. Rămân principalele precauții: portul măștii, distanțarea, dezinfectarea la intrarea în secție, distanțarea la ieșirea din secțiile de vot, traseul cât mai scurt către cabina de vot și către urnele unde se depun buletinele de vot. La fel, existența unor persoane care prezintă simptome respiratorii sau febră, traseul cel mai scurt către o urnă sau o cabină de vot care din acel moment vor deveni dedicate pentru cei cu simptomatologie respiratorie sau febră, prioritizarea acestor pacienți, precum și prioritizarea alegătorilor peste vârsta de 65 de ani”, a susținut Nelu Tătaru.

Ministrul a explicat, într-un interviu pentru Digi24, că românii trebuie să poarte măști și să evite orice fel de atingere. Mare întrebare pentru mulți alegători este ce se întâmplă cu ștampila.

„Persoana care intră se dezinfectează. Dezinfectându-se, poate folosi ștampila. La fel, se dezinfectează și la ieșirea din secție”, a punctat Nelu Tătaru.

Cum votează cei care au COVID

În ceea ce privește pacienții din spitalele COVID, aceștia vor beneficia de urna mobilă. Buletinele lor de vot vor fi puse în saci speciali pentru protecție, se vor introduce în alți saci. Vor fi numărate separat seara de persoane care vor purta mănuși, mască.

Nelu Tătaru a spus ce ne așteaptă în peerioada următoare din cauza COVID-19.

„Mă aștept să rămânem în acel registru de platou, pentru ca în adoua jumătate a lunii octombrie să mergem pe pantă descendentă, să ne pregătim pentru sezonul rece, sezonul gripal, să putem să ne facem vaccinările. E un an atipic, tindem spre o viață cvasinormală în acest an. Suntem într-o pandemie care se preconizează a se întinde pe un an și jumătate, doi. Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, a punctat el.