Pandemia de coronavirus nu a fost deocamdată pusă la pământ. Chiar dacă s-a început vaccinarea, medicii sunt extrem de îngrijorați. Un cunoscut doctor trage semnalul de alarmă în privința valului trei al pandemiei în România.

Restricțiile, singura soluție

Medicul Octavian Jurma lansează un avertisment dur și spune că singura șansă pentru a scăpa de înmulțirea cazurilor de infectare este închiderea. Mai multe state au luat deja măsuri radicale și restricții. Noua tulpină de coronavirus îngrijorează pe toată lumea.

”Sperie UE și țările care vedem că iau măsuri de carantină – Marea Britanie, Scoția, toți se închid. Sunt speriați de acest val trei care este alimentat de o tulpină mai infecțioasă decât cele care au produs valurile unu și doi.

România în carantină generalizată?!

Cu măsurile (n.r. de relaxare) pe care le-am luat în toamnă, vom avea o rată de infectare mai mare. Dacă la noi se exclud măsurile acestea, nu putem decât să asistăm la o creștere a numărului de infecții, pentru că singura modalitate de a ne proteja este să izolăm cu ajutorul testelor și nu avem o capacitate suficient de mare de teste și nici nu mai avem cum să o mărim suficient de mult, și printr-o carantină generalizată, să facem închideri, lucruri care iarăși nu sunt luate în discuții, pentru că noi, în general, ne-am obișnuit să reacționăm reactiv, când sunt pline spitalele și știm că măsurile au două săptămâni nevoie să-și facă efectul, în vreme ce peste tot se acționează anticipativ.

Dacă noi anticipăm și vedem un trend ascendent, se pot face aceste simulări pe care le fac și eu și să ajungem la concluzia să acționăm ca și cum am avea 10.000 de cazuri, deși noi avem doar 5.000, ca să nu ajungem la cele zece mii. Am făcut o calibrare: dacă am fi testat la nivelul a 38.000 de teste cât au fost în noiembrie și numerele probabil că ar fi fost duble în această perioadă. Nu va dura mult să ne întoarcem la media zilnică de peste 8000 de cazuri.” a spus medicul, conform Digi24.