COVID lovește din nou cu putere. E stare de îngrijorare maximă la Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Managerul Beatrice Mahler a anunțat că nu mai sunt locuri libere. Acest lucru se întâmplă după ce în ultimele trei zile s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului celor infectați cu COVID. Sunt pacienți mai tineri, care nu au apucat să se vaccineze, și care fac forme severe.

Beatrice Mahler a atras atenția asupra unui lucru important observat în ultima perioadă. Este vorba de apariția unui sindrom inflamator la ficat. Doctorul a susținut că acesta complică tratarea insuficiențelor respiratorii.

Potrivit medicului, vom avea parte de câteva săptămâni în care nu va fi deloc ușor. Ea a arătat, într-o intervenție la Digi 24, că valul al treilea al pandemiei vine pe fondul circulației unor noi tulpini. În plus, populația este “obosită” în ceea ce privește respectarea regulilor. “Va fi mai rău decât în noiembrie, când în România s-a înregistrat un vârf al panemiei”, a punctat specialistul.

Forme severe de COVID la pacienții internați

„La „Marius Nasta” de la prânz nu mai există niciun loc liber. Toate locurile – și în secție, și în terapie intensivă – sunt pline. Probabil că în această noapte va trebui să punem paturi suplimentare, dacă vor veni pacienți de acasă”, a spus Beatrice Mahler. Ea a susținut că nu intră în discuție să se mai primească pacienți și din alte spitale.

Medicul Beatrice Mahler a arătat că numărul de cazuri a înregistrat o creștere bruscă.

“În trei zile, s-au ocupat paturile care erau libere – și eram la o capacitate undeva la 60 la sută ocupate -, iar secția de terapie intensivă s-a ocupat chiar mai repede”, a punctat managerul Institutului „Marius Nasta”. Pacienții care sunt internați în acest moment în spital au forme severe de COVID, sunt mai puțini cei cu forme moderate.

Se observă un sindrom inflamator important

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Hepatocitoliza este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice, a explicat medicul.

„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a spus Beatrice Mahler.

Actualul val al pandemiei va fi mai rău

Ea a susținut că pacienții de acum sunt cei care nu s-au vaccinat. Sunt și persoane peste 65 de ani, dar sunt și mulți sub 65 de ani. Mulți probabil ar fi vrut să se vaccineze, dar din motive obiective, nu au ajuns să se vaccineze. Față de precedentul val, acum sunt pacienți mai tineri. În acest moment, bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile în fața acestui virus.

Beatrice Mahler crede că actualul val al pandemiei va fi mai rău decât cel al cărui vârf a fost în noiembrie 2020.

„Va fi mai rău, evoluția este extrem de brutală, numărul de cazuri este mare. Lumea a obosit, într-adevăr, parcă nu înțeleg că e din nou ceva extrem de grav și serios ce vedem în spital. Și astăzi, pe stradă, oamenii în parte nu purtau mască sau purtau incorect. Oamenii mănâncă pe stradă, oamenii fumează pe stradă. Aceste obiceiuri ar trebui să le evităm pe stradă, pentru că îi putem infecta pe cei din jurul nostru”, a avertizat dr. Beatrice Mahler.