Azi, NATO a întocmit un plan de acțiune în cazul unui al doilea val de coronavirus. Acest plan a fost întocmit în încercarea alianței militare de a arăta cum își poate aduce contribuția.

Cele 30 de state membre urmează să constituie un stoc comun de echipamente medicale şi un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziţia de produse medicale esenţiale, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul celor două zile de discuţii între miniştrii apărării.

Nu se știe încă despre câți bani este vorba

El nu a oferit alte detalii despre dimensiunea fondului sau despre data când stocul de echipamente medicale va fi disponibil, afirmând că încă ”este prea devreme pentru a spune”, dar a menţionat că unii aliaţi au început deja să avanseze angajamente şi unele contribuţii vor fi disponibile ”foarte curând”.

”Misiunea principală” a NATO în contextul pandemiei de coronavirus este să asigure ”că această criză sanitară nu devine o criză de securitate”, e explicat Stoltenberg.

Totuşi, el a ţinut să sublinieze contribuţiile recente ale Alianţei pentru operaţiuni civile, cum ar fi transportul pe cale aeriană a unor materiale medicale esenţiale şi a unor pacienţi, precum şi ridicarea de spitale de campanie.

NATO va avea un nou comandament în România

Parlamentul și-a dat astăzi acordul pentru înființarea noului corp de armată. Va fi instalat la Sibiu, dar temporar va avea sediul în Capitală.

Odată ce va deveni operational, comandamentul va avea în subordine inclusiv structuri dislocate deja de NATO în România: Brigada multinațională de la Craiova și Divizia multinațională din București.

Acest corp a fost creat pentru a crește securitatea pe flancul estic al Alianței, în zona de sud – adică în regiunea Mării Negre.