Ministerul Finanțelor pune la cale un proiect extrem de important pentru economie. Oficialii din minister vor să înființeze Banca Națională de Dezvoltare a României (BND). Mai mult, cei de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au întocmit un raport în acest sens.

Proiectul va fi finanțat de Comisia Europeană, prin Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structural. Noua bancă va juca rolul de fond al fondurilor europene și va finanța programe pentru IMM-uri, precizează surse oficiale din Executiv.

Potrivit datelor Comisiei de Prognoză, în acest moment s-au finalizat două componente ale proiectului și urmează implementarea studiului de fezabilitate.

Senatul a aprobat în luna februarie a anului trecut înființarea Băncii de Dezvoltare, iar aceasta va primi un miliard de lei de la stat drept capital de pornire. Potrivit proiectului, banca nu va putea accepta depozite de la populație, dar va putea oferi credite și asigurări. Pe lângă întreprinderile mici și mijlocii, unde va asigura implementarea măsurilor de ajutor de stat, Banca de Dezvoltare va da o atenție deosebită și ”marilor proiecte de infrastructură”. Proiectul de înființare apare și în Programul de Guvernare 2018-2020. ”Vom înființa o Bancă de Dezvoltare și Investiții”, se arată în documentul pentru care cabinetul Viorica Dăncilă a primit votul de învestitură.

Proiectul Băncii de Dezvoltare a României este deja vechi de patru ani. În acel moment, se dorea ori transformarea CEC în bancă de dezvoltare, ori a EximBank. În final, se alesese EximBank, dar între timp s-a renunțat la proiect și s-a trecut la înființarea uneia noi. Autoritățile locale erau cele care cereau insistent în acea perioadă înființarea Băncii de Dezvoltare. Și asta pentru că doreau să primească finanțare pentru o serie de proiecte, dar băncile comerciale nu le acordau credite. Acum, planul ar fi ca, împreună cu miliardul de lei primit de la stat, Banca de Dezvoltare să se împrumute pe piața interbancară de la băncile comerciale din România sau să emită obligațiuni către fonduri de investiții. Problema este că aceste proiecte în care Banca de Dezvoltare va investi bani trebuie să producă profit, pentru ca BND să-și achite, mai departe, datoriile.