Toamna este anotimpul în care, cel puțin în tradiția românească, gospodinele pregătesc legume, în unele cazuri și fructe, pe care le murează pentru consumul peste iarnă. În afară de aspectul culinar, murătuile prezintă însă numeroase beneficii pentru organismul celor care le consumă.

Atunci când fermentează legumele iau naştere bacteriile care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunităţii, vor atenua simptomele alergiilor şi chiar vor avea efect anticancerigen, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamaţia din corp, una dintre principalele cauze ale apariţiei cancerului.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accentul pe combinaţiile de alimente. De exemplu, se recomandă consumul de murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Varza murată este excelentă în astfel de cazuri şi, pe lângă gustul său inconfundabil, aduce organismului multă vitamina C şi contracarează efectele negative ale cărnii roşii. În acelaşi timp, substanţele active din murături şi din varză, în mod deosebit, ajută în procesul de detoxifiere, făcându-le ideale în curele de slăbire.

Deoarece nu au adaos de zahăr, murăturile sunt indicate în dietă pentru că au foarte puţine calorii, zero grăsimi şi cantităţi mari de fibre, care sunt esenţiale pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, murăturile sunt o sursă bogată de minerale precum magneziu, fier şi calciu, esenţiale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului, arată csid.ro.

O mare importanţă o au şi condimentele pe care dorim să le adăugăm la murături. Dacă, de exemplu, folosim mărar şi usturoi pentru a da un plus de aromă gogonelelor, vom beneficia de efectele pozitive ale tuturor acestor plante. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a ţesuturilor, usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor din organism iar câteva boabe de muştar ajută digestia şi previn balonarea.

Pe de altă parte, murăturile nu sunt pentru toată lumea, la fel cum caviarul nu poate fi degustat decât de către cei mai avuţi dintre pământeni. Însă, în cazul murăturilor nu se pune problema din punct de vedere financiar, ci mai degrabă din punct de vedere al reacţiilor adverse pe care le pot da atunci când sunt consumate de persoane care suferă de probleme de sănătate.

Astfel de categorii sunt suferinzii de boli renale, hipertensivii sau cei care prezintă insuficienţă cardiacă, dar şi diabeticii, bolnavii cu afecţiuni gastrice sau hepatice, cei cu afecţiuni asociate cu retenţia de apă şi cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene.

Foarte important este și modul în care sunt preparate murăturile: este de ajuns o lingură de sare la un litru de apă, iar murăturile vor deveni vedetele meselor servite în familie. Fără nici un alt adaos, de tipul zahărului sau oţetului, cu atât mai puțin  când vine vorba de plicurile cu prafuri dubioase din comerț.