Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii – CNSAS a investigat posibila colaborare cu Securitatea a lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, încă din 2002.

Atunci instituția i-a dat celui supranumit ”Sfinxul de la BNR” un verdict de necolaborare.

Date și informatii noi sunt primite constant

Arhiva CNSAS se completează însă periodic, date și informatii noi sunt primite constant de la deținătorii tradiționali de arhive, iar CNSAS nu a avut dreptul de a face o reverificare până anul trecut, odată cu o modificare a legii după care instituția funcționează.

În consecință, în lumina noilor dovezi, CNSAS a sesizat Curtea de Apel București, chemată să confirme sau să infirme noul verdict al Colegiului.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a refuzat la acel moment să comenteze informația, precizând că este o chestiune personală a guvernatorului și nu una instituțională care să implice Banca Centrală.

A doua zi, Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii lui Isărescu, afirma că guvernatorul BNR a primit încă din 2002 o decizie de necolaborare cu Securitatea, verdict reconfirmat câțiva ani mai târziu.

Camion cu documente de la SRI

Doar că anul trecut SRI a trimis un camion cu documente către CNSAS, acte aparținaând fostei Securități.

Astfel au ajuns cercetătorii CNSAS să aibă acum argumente pentru a-și contrazice decizia de necolaborare dată în urmă cu 18 ani în cazul lui Isărescu.

O adeverință eliberată la o anumită dată de CNSAS, prin care este atestat faptul că o persoană nu a colaborat cu Securitatea, poate fi demontată tot de CNSAS, la o nouă verificare a aceleiași persoane, făcută după doar o zi, dacă în ziua respectivă, de exemplu, în arhiva CNSAS ajung documente noi și relevante pentru acel dosar, care au aparținut fostei Securități, au explicat surse din institutie, conform ziare.com.

O nouă verificare

Prin urmare, în aceste condiții a fost luată decizia de săptămâna trecută în cazul colaborării cu Securitatea a lui Isărescu:

”Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calitaăți de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, așa cum se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.

Trebuie precizat că, în 12 septembrie 2019, un jurnalist al ziare.com a transmis către CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrător/colaborator al Securității, pe numele lui Mugur Isărescu.

O lună mai târziu, în 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim răspuns la această solicitare, așa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva instituției, din 2002, când s-a făcut prima verificare a calității de colaborator al Securității, pe numele lui Mugur Isărescu.

Lipsa probelor

Verificările demarate de CNSAS, în 2002, așa cum arată aceste documente, fuseseră demarate în urma a doua cereri făcute de cotidianul Evenimentul zilei, înregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001.

„Evenimentul zilei solicita, în temeiul art. 2 Legea nr. 187/1999, verificarea la cerere a domnului Constantin Mugurel (fiul lui Constantin și Haritina, născut la data de 01.08.1949, în Drăgășani, jud. Vâlcea, îndeplinind funcția de Guvernator Banca Națională a României”, se arată în documentele CNSAS, conform sursei citate.

Printre aceste aceste acte referitoare la verificarea de la începutul anilor 2000 făcută pe numele lui Mugur Isărescu sunt și două adrese ale SRI, din octombrie și noiembrie 2000, „conform cărora Isărescu Constantin Mugurel nu figurează în evidențele lor cu dosar de urmărire sau/și de colaborator”.

Conform răspunsului CNSAS la solicitarea de verificare a lui Isărescu înaintată, anul trecut, „pe numele domnului Constantin Mugurel Isărescu, născut la 01.08.1949, în Drăgășani, județul Vâlcea, a fost emisă de Colegiul CNSAS, în condițiile legale în vigoare din acea perioadă, decizia nr. 40/21/05.2002, menținută și în cursul anului 2008”.

Deci Mugur Isărescu a fost verificat în 2002 în arhivele CNSAS și, în baza documentelor existente atunci în aceste arhive, nu existau date care să indice, conform legii, colaborarea sa cu fosta Securitate.

Așa cum arată CNSAS, decizia din 2002 a fost menținută și în 2008, negăsindu-se documente suplimentare relevante.

Sursa fotografii: ziare.com.