Motivul pentru care familiile pacienților de la Spitalul Matei Balș din Capitală au fost contactate târziu este unul ”hilar”, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, acesta a precizat că numerele de telefon ale acestora erau trecute doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de către polițiști.

„Ne-am confruntat cu o problemă aproape hilară, şi anume datele aparţinătorilor. Atunci când un pacient este internat, i se solicită datele a unu sau doi aparţinători. Aceste date sunt notate într-un formular şi acest formular este păstrat doar pe hârtie, iar hârtiile erau în clădirea care a fost sigilată de poliţie.

Acesta este motivul pentru care mai degrabă am făcut un număr de telefon şi am aşteptat ca familiile să vină către noi. E hilar, şi înainte de 2016 nu exista nici măcar această procedură cu acest formular cu datele de acces la aparţinători”, a afirmat Vlad Voiculescu într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Motivul pentru care familiile pacienților. Vlad Voiculescu: Va exista o procedură standard

Ministrul a spus că, „din păcate”, contactarea familiilor „a durat mai mult decât ar fi trebuit şi lucrul ăsta a adăugat la durerea cauzată de tragedie”.

Voiculescu a declarat că va modifica ordinul de ministru „aşa încât să avem lucrurile astea şi electronic, cum se cuvine în secolul ăsta”.

„După acest eveniment va exista o procedură standard”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Clădirile sunt vechi

Vlad Voiculescu a ținut să precizeze că majoritatea spitalelor funcționează în clădiri care ”sunt din altă epocă”.

„Oricâţi bani am investi în acele clădiri, nu vor fi ceea ce trebuie. Evident, trebuie construite spitale noi. Ca să faci asta, e nevoie de o mică reformă la nivelul instituţiilor centrale şi v-aş spune că în Ministerul Sănătăţii nu există un singur arhitect cu experienţă în construcţia de spitale. Nu există o minimă echipă care să evalueze nevoia de investiţii în infrastructura sanitară, această echipă este construită acum”, a spus Vlad Voiculescu.

El consideră că din cauza lipsei acestor specialişti s-au pierdut fonduri europene de sute de milioane de euro disponibile inclusiv pentru spitale regionale.

Mai mult decât atât, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Sănătății a promis cp va construi spitale noi, motivând că este mare nevoie de ele.

“România este, din păcate, ţara în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public mare. Spitalele noastre au 50 de ani sau peste. Medicina a evoluat enorm în timpul ăsta. Nu ne putem aştepta ca un soft IT de secol 21 să funcţioneze fără probleme pe un computer 386 de anii ’90.

O astfel de aşteptare nu e doar o naivitate, ci o inconştienţă aproape criminală. (…) Vom construi spitale.

Vom crea în acest Guvern condus de Florin Cîţu, cu sprijinul întregii coaliţii, un fond important pentru investiţii în spitale şi o echipă direct responsabilă ca aceste spitale să devină realitate, să devină saloane curate, clădiri sigure. Vom construi spitale.

Ţara asta are nevoie de spitale noi. Ţara asta are nevoie de vindecare, iar vindecarea de această dată nu va veni prin vorbe, ci prin fapte”, a scris ministrul, pe Facebook.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea