Nu ati mai fost de mult prin Rusia, nu? In Moscova v-ati facut recent vreun concediu? Sa stiti ca aveti ce sa vedeti. De altfel si Lenin, Stalin sau Marx ar avea ce sa vada daca ar face o vizita de cateva zile prin capitala.

 

In weekendul care a trecut, 45.000 de rusi s-au imbulzit sa vada cele mai noi exponate prezentate la "Millionaire Fair”. Spre deosebire de ce se intampla la noi, unde lumea mai mult casca gura, moscovitii nu vin doar la plimbare, ci pleaca incarcati de suveniruri: un diamant, un elicopter, un yacht sau macar o masina mai de „doamne-ajuta”.

 

Ce se mai intampla prin Moscova? Sa le luam pe rand: 0-8853-capital7743.jpg

 

Imobiliare. Preturi mari, mari, mari. Timp de 5 ani consecutiv preturile au crescut. S-au acordat credite imobiliare in valoare de 20 de miliarde de dolari din 2002 pana in prezent, iar acest segment al creditelor ar putea ajunge chiar la 100 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani. In zona ultracentrala, preturile bat de departe ceea ce platesti la Paris. Un apartament de doua camere in centru costa sa il inchiriezi intre 3.500 si 10.000$/luna. O vila cu sase camere – 65.000$/luna, si asta in orasul-satelit Rublyovo, la 20 de km de Moscova.

 

Automobile. Cam tot rusul care se respecta are o masina de productie occidentala. Exista 36 de milioane de automobile inmatriculate in Rusia. In 1995 existau doar 11 milioane, iar in urma cu doi ani – 28 de milioane de automobile. Reprezentantele Mercedes-Benz, Lexus si BMW nu fac fata cererii.

 

Vacante in strainatate. Anul trecut, 7,7 milioane de rusi au trecut granita in Occident. In 1995, doar 2,6 milioane paraseau granitele fostului bloc sovietic.

 

Magazine de lux. Ai de unde alege: Tiffany & Co, Chloe, Gucci, Ralph Lauren, Bulgari, Van Cleef & Arpels, Cartier. In fostul magazin universal GUM, plin de cratite, oale, lanterne ieftine si mobila prost finisata exista acum boutique-uri Christian Dior, Louis Vuitton si Hermès.

 

Clienti bogati. Are cine sa cumpere: in Moscova traiesc 44 de miliardari in dolari si cea mai mare parte din cei 119.000 de milioanari rusi traiesc in apropierea capitalei. De asemenea, venitul mediu pe cap de moscovit este de 23.000 de dolari/an, adica dublul mediei pe tara. Cei 15 milioane de locuitori ai Moscovei produc 28% din PIB-ul Rusiei.

 

Preturi mari. Stiti cat costa o bere intr-un restaurant nu tocmai central, in Moscova? 8 dolari. Un pranz cu doua feluri: 50$. O camera intr-un hotel de 4 stele: 500 de dolari pe noapte.

 

Sa incheiem cu ceea ce si-a cumparat un rus (care nu si-a dezvaluit identitatea), in cadrul Targului Milionarilor: un Bombardier Learjet, avion privat, de lux, cu 8 pasageri. Pret de catalog, cu toate accesoriile? 20 de milioane de dolari.

 

Sursa: USA Today

 

Data: 29 Noiembrie 2007