pe cele in care am gasit aprinsa lumina de sarbatoare. Am deschis usa pentru a se revarsa putina bucurie si caldura acolo unde ea nu a ajuns in acest an.

Excursii, prime si jucarii – In 2003, dat fiind faptul ca Paneuro este unic importator pentru Romania al scuterelor Piaggio, Mos Craciun a schimbat traditionala sanie cu reni cu un naravas scuter Piaggio X9, rosu. Spre deliciul copiilor, la ora anuntata, Mos Craciun si-a facut aparitia la Clubul Paneuro din baza de agrement Weekend din Targu Mures. El a oferit copiilor cadourile pregatite cu grija. Nu au lipsit nici concursurile prezidate tot de modernul Mos scuterist, in care copiii s-au intrecut in cantece, poezii si indemanare. In Bucuresti, sarbatoarea de Craciun pentru copii a avut loc la magazinul Paneuro Unirii. Dat fiind faptul ca Paneuro dispune de sedii si locatii in mai multe orase din tara, Mos Craciun a avut destul de multa treaba, pentru ca a trebuit sa fie prezent la fiecare sarbatoare si sa duca daruri la peste 550 de copii. In functie de domeniul de activitate al companiilor din Grupul Paneuro, copiii angajatilor au primit de la Mos Craciun cadouri care au simbolizat profesia parintilor. Copiii angajatilor companiei Paneuro Trading (piese auto) au primit obiecte de imbracaminte cu insemnele unor mari companii din domeniul auto, copiii angajatilor companiei Muss (echipamente si aparatura service) au primit jucarii in forma de truse de scule, cei ai angajatilor Arma (remaniat motoare), jucarii sub forma de motoare, copiii angajatilor de la Paneuro International (transport intern si international de marfuri), camioane de jucarie. Fiecare sarbatoare a fost urmata de o mica petrecere in care copiii au ascultat colinde, au fost serviti cu dulciuri si racoritoare, s-au imprietenit si s-au jucat impreuna. Nici angajatii nu au fost uitati de Mos Craciun. La sfarsit de an, cei mai merituosi dintre ei au primit premii pentru rezultatele bune pe care le-au avut. Astfel, Bobocul Anului a primit premiu o excursie in Spania, castigatorul concursului pe teme profesionale a primit un bilet la Hungaroring, iar Angajatul Anului a fost recompensat cu un premiu consistent in bani. Petrecerea angajatilor a avut loc in-tr-un restaurant din Busteni. Concursuri amuzante, discoteca, bar, acestea au fost doar cateva dintre ingredientele petrecerii.

Revelion in avans – In perioada Sarbatorilor de iarna, toti angajatii de la Praktiker primesc bonificatii financiare (al 13-lea salariu) si cadouri specifice. Dar cel mai asteptat cadou este petrecerea de Craciun. „Angajatii nostri stiu sa se distreze la fel de bine pe cat stiu sa munceasca, asa ca atunci cand este timpul distractiei aceasta se face la fel ca si munca, cu totala dedicatie si din toata inima”, explica Dan Tudor, coordonatorul de marketing de la Praktiker. Petrecerile firmei incep seara si se incheie dimineata. „Asa stim noi sa inchidem bine anul. De altfel, noi avem un moto dupa care ne ghidam in tot ceea ce facem, fie ca-i distractie, fie ca-i munca: „Daca un neamt iti promite ceva, atunci ramane batut in cuie”.

Concurs de golf – La Aviva, sezonul Sarbatorilor a inceput pe 5 decembrie, cand s-a organizat petrecerea copiilor. Dar si angajatii au gasit pe birou, in aceeasi zi, cate un cadou… dulce de la Mos Nicolae. La petrecerea organizata pentru copii au fost invitati nu numai parintii lor, ci si agajatii care nu au copii. Micutii s-au distrat pentru cateva ore cu clovni si actori. Tot pentru ei s-a organizat si un spectacol special, dupa care au primit mult asteptatele daruri de la Mos. 12 decembrie este o alta zi cu totul speciala la Aviva. In acest an, la miezul zilei, echipa de la Chivas Regal a organizat un concurs de „Office putting”, cu alte cuvinte golf in birou. Concursul a fost gandit pentru a aduce toata echipa laolalta. Seara s-a organizat petrecerea de Craciun, unde au fost invitati si sotii sau sotiile angajatilor. Programul a inclus momente speciale, precum si daruri oferite sotilor/sotiilor.

Bonuri de cadou – La SodexhoPASS Romania fiecare an se incheie cu o petrecere de Craciun intre colegi si familiile acestora. Nici copiii lor nu sunt uitati. Pentru ei se organizeaza o serbare traditionala de Craciun, unde vine, desigur, Mos Craciun. „La aceste evenimente noi obisnuiam sa oferim cadouri angajatilor si copiilor lor. Intrucat anul acesta am lansat bonurile de cadou CadouPASS, toti angajatii si copiii acestora au primit bonuri de cadou. Acestea au o traditie respectabila in celelalte tari din Uniunea Europeana, dar in Romania constituie o noutate, ne explica directorul general Satya Menard. Sunt instrumente de motivare a salariatilor, folosite in mod frecvent de catre directorii de resurse umane. Ele fac parte din asa-numitul pachet de „Beneficii in natura/aditionale. Sunt bonuri valorice cu care posesorii pot cumpara atat produse alimentare (ca in cazul tichetelor de masa), cat si produse nealimentare si servicii. Lor li se aplica aceleasi avantaje fiscale care insotesc cadourile clasice, insa sunt mult mai usor de manuit.” In plus, cu ele se pot satisface toate gusturile sau nevoile oamenilor.

Prime egale – Altex organizeaza petreceri de Sarbatori, aparte pentru fiecare sediu, unde participa angajatii, dar si partenerii acestora. Petrecerea de Craciun pentru angajatii din Bucuresti a avut loc la restaurantul McMoni’s (Salonul Rustic). Un DJ si trupa Akcent, care a sustinut un recital, au creat o atmosfera de sarbatoare aparte. Inainte de Craciun insa, se organizeaza in cadrul firmei o sarbatoare „in familie”, in jurul pomului frumos impodobit. Mosul a adus, atat angajatilor, cat si celor mici, cadouri speciale. Pentru a primi insa un dar, fiecare copil a trebuit sa invete sa recite o poezioara. Cei mici au primit dulciuri si papusele de plus de tot felul. Pentru cei mari, cadourile difera in fiecare an. De la esarfe deosebite, mici accesorii si parfumuri pentru doamne, la cravate, sticle de vin si parfumuri barbatesti pentru domni. In ultimul timp, tendinta a fost de a oferi cadouri mai trasnite: seturi de cani si pahare cu caricaturi, carti specializate etc. „Cadoul cel mai important il constituie, totusi, prima monetara. Directorul general al firmei, Dan Ostahie, spune ca nu se fac diferentieri intre angajati si manageri: „Mosu’ vine la toti in aceeasi masura.”

Petrecere ca in anii ‘60 – Inca de la inceputul lui decembrie, spiritul festiv al Sarbatorilor se instaleaza in birourile de la GSK pentru tot restul lunii. Ornamentele din crengi de brad, desenele copiilor angajatilor in holul de primire, pomul de Craciun, cutia vesela in care se strang jucarii si carti donate de angajati pentru copiii orfani, bomboane si felicitari, toate fac parte din atmosfera tipica acestei perioade. Ca si anul trecut, in 2003 GSK Romania organizat o petrecere de Craciun pentru copii, care au primit jocuri educative, dar si dulciuri. La petrecere, copiii au fost amuzati de clovni cu tolbele pline de baloane si surprize si s-au implicat in diverse jocuri de grup. Organizatorii petrecerii au incercat sa le ofere si cateva invataminte noi, printr-un spectacol de teatru cu o abordare inedita a unei povesti de Craciun: Sacul lui Mos Craciun. Tot pentru copiii angajatilor s-a organizat si un concurs de desene cu premii speciale. Desenele castigatoare apar pe calendarele companiei pentru anul urmator, iar desenul care a castigat Marele Premiu este protagonistul felicitarii de sarbatori a companiei. Totul culmineaza cu petrecerea de Craciun a companiei, organizata in jurul unei teme bine alese. Anul acesta a fost o petrecere in stil retro, anii ‘60-’70.

Distractie in Delta – Tabco-Campofrio a gasit un bun prilej de a invita tot personalul, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, la petrecerea anuala a companiei, la Tulcea. Evenimentul a reunit, in premiera, cei peste 700 de angajati din intreaga tara. Petrecerea, presarata cu concursuri cu premii (dans, karaoke etc.) si cadouri de Mos Nicolae, pentru cei care si-au serbat ziua numelui, a culminat cu un recital „live”, sustinut de formatia Holograf. Angajatii au fredonat, din toata inima, faimosul refren „We are the champions!” In pachetul de la Mos Craciun, angajatii au gasit un tricou cu sigla Campofrio, produse specifice firmei si dulciuri pentru copiii lor. Personalul de executie a beneficiat si de o prima.rn
rn
rnCum devii Mos Craciun – Familia Coca-Cola HBC Romania intampina Sarbatorile alaturi de comunitatea in care traieste. Proiectul „Lumina de Craciun” ofera tuturor angajatilor posibilitatea de a face o fapta buna pentru cei nevoiasi. Pentru al doilea an consecutiv, fiecare dintre cei 3.000 de angajati primeste din partea companiei pachete consistente cu bunatati, spre a fi date celor care au nevoie de asistenta. Asfel, fiecare angajat se poate implica personal in acte de caritate, in folosul comunitatii in care traieste, la libera sa apreciere. Anul trecut, multi dintre angajati au trimis scrisori relatand bucuria pe care au simtit-o oferind daruri semenilor defavorizati, unele scrisori fiind premiate. Caravana Coca-Cola va pleca din nou la drum, pentru a duce bucuria Sarbatorilor de iarna in toate colturile tarii. Mos Craciun i-a vizitat si pe toti copiii companiei. Ei s-au adunat in jurul pomului si l-au colindat pe Mosu’, care a scos din desaga lui jucarii si dulciuri. Seara a avut loc si petrecerea pentru parinti. rn
rn
rnConcert de colinde – Pentru Connex, perioada Sarbatorilor de iarna inseamna in primul rand un ritm alert de lucru. Apropierea perioadei de sarbatori este intotdeauna semnalata de aparitia decoratiilor de Craciun si a pomului de iarna din spatiile de lucru sau din fata fiecareia dintre cladirile companiei. „Impreuna decoram birourile si spatiile de lucru si, tot impreuna, facem ca spiritul Craciunului sa patrunda in fiecare coltisor al cladirilor, dar mai ales al sufletelor noastre”, comenteaza Simona Popovici, director dezvoltare organizationala si comunicare interna. La Connex, sarbatoarea Craciunului inseamna sa fim atat impreuna cu echipa, cat si cu familia, in mijlocul celor cu care lucram zi de zi, pe care-i cunoastem cel mai bine si cu care ne simtim cel mai bine.” Urmeaza apoi concertele de colinde, care vin sa incante sufletele tuturor. La petrecerea de Craciun se aduna toti angajatii, prietenii si familiile lor pentru a ciocni un pahar cu vin. rn
rn
rnPrime si distractii – „De Craciun, cadourile sunt aceleasi. Le daruim unor individualitati, dar de fapt le oferim unei singure entitati: o echipa nemaipomenita, pe care te poti baza”, explica directorul general Daniel Iane, de la Indaco Systems. Modalitatile de premiere alese sunt reprezentative pentru ce inseamna Indaco, datorita intregii echipe.” Primele si petrecerea de Craciun rasplatesc efortul comun al angajatilor de a mentine Indaco in topul firmelor dezvoltatoare de software si incurajeaza spiritul de echipa.rn
rn
rnChef ca la romani – Darul pe care l-a adus Mos Craciun la Dufa Romania este cu totul aparte. „Firma are acum, pentru primul an, un departament de resurse umane”, ne spune incantat directorul sau, Flaviu Pop. Beneficiile vor fi mai clar conturate de anul viitor, cand va fi si un buget special pentru resurse umane.” Deocamdata, pentru acest an, conducerea firmei a avut grija ca toti angajatii sa se distreze cat mai bine. Sub deviza „Tot anul muncim nemteste, de Craciun petrecem romaneste”, la Dufa s-au organizat doua petreceri, una pentru angajati si alta pentru distribuitori. Fiecare a primit o sticla de vin marcata cu o eticheta speciala „Danke”, simbolul brandului Dufa, cu cel mai mare succes in 2003, dar si ca o parafraza a multumirii pentru activitatea depusa de cei 107 angajati. rn
rn
rnCadouri de Sarbatorirn
rn
rnCu ocazia sarbatorilor de Craciun si de Anul Nou, salariatii companiei Transelectrica S.A. beneficiaza in luna decembrie de un adaos la drepturile salariale, in valoare de doua milioane de lei. si copiii se bucura alaturi de parintii lor, pentru ca Mos Craciun le aduce si lor cadouri in valoare de un milion de lei. rn
rnAngajatii de la Carrefour, cu mai mult de trei luni vechime, primesc de Craciun un cupon in valoare de 700.000 de lei, iar cei care au mai putin de trei luni vechime primesc unul de 300.000 de lei. Ei pot folosi aceste bonuri valorice numai pentru achizitionarea unor bunuri sau produse din cadrul magazinelor Carrefour.rn
rnLa Ministerul Finantelor, cea mai mare bucurie a angajatilor o reprezinta zilele libere date de catre Guvern cu ocazia Sarbatorilor. In fiecare an, in holul de la intrare, se impodobeste un brad unde se canta colinde de Craciun, iar Mosu’ vine cu daruri pentru copii. Deoarece bugetul este relativ mic pentru cei 300 de copii ai angajatilor, conducerea ministerului organizeaza o tombola care suplimenteaza cu cate o masinuta sau papusa darurile pentru o suta dintre ei.rn
rnRevista Formula As le-a daruit angajatilor prime in bani si o invitatie la Teatrul de Opereta, la un concert de colinde. La acest eveniment, fiecare angajat a putut aduce zece invitati. Delia Hanzelik, managerul de relatii publice precizeaza ca darurile de Craciun au fost calibrate in functie de rezultatele obtinute de angajati pe parcursul anului. „Accentul s-a pus insa pe cadourile in bani. De ce? Pentru ca sunt mai utile pentru angajati in aceasta perioada.rn
rnAmitech Southeast Europe Holding este o companie infiintata de aproximativ un an in Romania si are deja doua companii functionale. Pentru una dintre ele, care are 500 de angajati, incepand cu acest an s-a alocat buget special de Sarbatori. Directoarea de resurse umane, Ioana Adam, precizeaza ca in acest buget „sunt prevazute sume pentru acordarea cadourilor negociate prin contractul colectiv de munca.” In cealalta firma, in care sunt sub 20 de angajati, cu ocazia Sarbatorilor s-a organizat o petrecere intr-o locatie de prestigiu.rn
rnLa Smartree, in traditia petrecerii de Craciun se inscrie ceremonia de premiere a castigatorilor concursului SmartContest. Premiantii, dezvaluiti in seara petrecerii, primesc cadouri personalizate in functie de categoria la care au fost votati anterior de catre colegii lor. „Ingredientele” unui SmartChristmas includ, alaturi de muzica si dans, elemente ce poarta simbolurile traditionale ale companiei, cum ar fi SmartTort si SmartContest. Respectand spiritul Craciunului, compania ofera cadouri ce sunt purtatoare ale culturii organizationale si definesc universul Smartree.rn
rnDaca anul trecut s-au intalnit la Balvanyos peste 200 de angajati din toata tara ai grupului A&D Pharma, la petrecerea de la sfarsitul acestui an se vor bucura de festivitati toti cei peste 1.200 de angajati ai celor doua firme Sensiblu si Mediplus. In fiecare oras a fost desemnat un „sef de ceremonii”, care a primit „sarcina” de a se ocupa de organizarea petrecerii pentru echipa locala. „Fiecare petrecere va purta ceva din specificul zonei. Vor fi meniuri ardelenesti, moldovenesti sau oltenesti. Pentru Bucuresti, fiind vorba de aproape 400 de angajati, am ales Becker Brau si meniurile lor bavareze, berea de buna calitate si, nu in ultimul rand, formatia lor de suflatori. Petrecerea va incepe cu un moment surpriza”, ne dezvaluie Georgiana Gheorghe, coordonatorul de relatii publice al firmei.