Conform unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, acestea au fost temele dezbătute în cadrul evenimentului respectiv:

  • Răspunsul educației la criza generată de COVID-19: dreptul la o educație de calitate în contextul pandemic și provocările sale;
  • Utilizarea educației ca instrument de promovare a conștientizării patrimoniului cultural expus riscului schimbărilor climatice, într-o cultură a democrației.

Importanța asigurării accesului la o educație de calitate

În intervenția sa, ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat importanta asigurării accesului la o educație de calitate și a reducerii impactului negativ al crizei sanitare asupra elevilor, studenților și profesorilor, potrivit edu.ro

În contextul pe care îl traversăm, acest deziderat presupune acordarea unei atenții deosebite copiilor care provin din grupuri vulnerabile și valorificarea în mod responsabil a noilor tehnologii. La finalul evenimentului a fost adoptată o declarație comună a miniștrilor educației.

„Una dintre lecțiile învățate în această perioadă este aceea că o criză de amploarea celei pe care o traversăm acum nu poate fi depășită decât printr-un efort comun și cu determinarea de a fi proactivi. Prin declarația pe care o vom adopta astăzi, avem oportunitatea de a răspunde împreună la provocările pe care pandemia de COVID-19 le-a generat în plan educațional”, a transmis Monica Anisie, conform sursei menționate.

De asemenea, ministrul educației și cercetării a mulțumit Consiliului Europei pentru angajamentul de a susține statele membre în eforturile lor de a răspunde cât mai bine provocărilor din domeniul educației și a salutat adoptarea Programului Educație al Consiliului Europei.

Monica Anisie, veste de ultimă oră despre școli

Ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, este de părere că în şcoli nu există pericolul ca elevii să se infecteze cu noul coronavirus, ea afirmând că în interiorul unităţilor didactice sunt respectate toate regulile.

În același timp, ministrul mai consideră că numerele raportate în ultimele săptămâni, care arată creşteri semnificative ale ratelor de infectare şi ale numărului diagnosticelor de COVID-19, nu sunt influenţate de faptul că elevii merg la şcoală, iar pericolul se află, de fapt, ”dincolo de poarta școlii”.

”Vreau să vă spun că în spaţiul şcolii nu există pericolul infectării. S-au luat toate măsurile de siguranţă, există dezinfectaţi, există acea distanţă fizică între elevi, se poartă mască, profesorii sunt foarte atenţi cu respectarea acestor reguli.

Deci, nu şcoala este cea care influenţează într-un fel creşterea numărului de îmbolnăviri, nu în spaţiul şcolii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul este dincolo de poarta şcolii”, a declarat Monica Anisie, la B1 TV.

Sursă foto: NQUAM Photos/George Calin