Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie a anunțat că executivul a aprobat două hotărâri de guvern privind noile standarde naţionale de evaluare internă şi externă, respectiv noua metodologie de evaluare externă a ARACIP.

Aceasta a vorbit totodată despre noua metodologie de evaluare care va fi pusă în practică începând cu anul școlar 2021-2022. În opinia ministrului, noua decizie luată este ”un pas important” în debirocratizre, pas pe care chiar ea și l-a asumat odată cu preluarea mandatului de ministru.

„Ceea ce anunţam devine realitate! În cadrul şedinţei de astăzi a Executivului, au fost aprobate cele două Hotărâri de Guvern privind noile standarde naţionale de evaluare internă şi externă, respectiv noua metodologie de evaluare externă a ARACIP.

Astfel, din anul şcolar 2021-2022, noile standarde pun accentul pe reducerea cerinţelor/condiţiilor de îndeplinit cu 57% pentru autorizarea de funcţionare provizorie (de la 93 la 40), cu 77% pentru acreditare şi cu 76% pentru evaluare periodică (de la 1.095 la 265). Este un nou pas în procesul de debirocratizare pe care mi l-am asumat încă de la preluarea portofoliului de ministru”, susţine ministrul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La ce trebuie să se aștepte elevii

În același timp, reprezentanta MEC susțin că noile standarde vor sta la baza asigurării accesului la educaţie şi „vor garanta echitatea” furnizării serviciilor educaţionale, pentru că „o educaţie de calitate nu poate fi decât incluzivă”.

„În acest scop, au fost introduse prevederi explicite în direcţia respectării legislaţiei privind drepturile copilului şi nediscriminarea”, menţionează ministrul.

Totodată, Monica Anisie precizează că digitalizarea joacă „un rol cheie în tot acest demers” – în prezent, întregul proces de evaluare externă se poate realiza şi online, iar prin noua metodologie, va exista şi obligaţia în acest sens.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin