Pe piața neagră, însă, realitatea este cu totul alta. Poţi obține 676.88 bolivari pentru un dolar, potrivit dolartoday.com. Asta înseamnă că bancota de 2 Bolivari valorează mai puțin de o treime dintr-un cent american.

Anul trecut pe vremea asta, Bolivarul era mult mai valoros și chiar recent, în luna mai a acestui an, puteai obține pentru un dolar mai puțin de 300 bolivari. Astăzi, devalorizarea este mai mult decât dublă.

Venezuela are o rată a inflației în spirală. Inflația oficială este destul de mare, de 68,5%, dar, la fel ca rata de schimb oficială, aceasta prezintă o imagine mult mai roză decât realitatea. Profesorul Steve Hanke, care conduce Institutul Cato / Johns Hopkins "Troubled Currencies Project ", spune că în realitate inflația este mult mai mare, în jur de 808%.

Țara este un mare exportator de petrol, iar saltul preţurilor este o mare parte din ceea ce cauzează criza – ca urmare, este raportată ca având cea mai riscantă datorie din lume, cu cea mai mare probabilitate de default în viitor.

Hrana este tot mai greu de găsit, rafturile magazinelor sunt de multe ori goale și ordinea socială a țării se deteriorează.

Venezuela se îndreaptă spre alegerile parlamentare din decembrie, care nu îl vor detrona pe președintele Nicolas Maduro, dar ar putea da opoziției o majoritate parlamentară pentru prima dată din 1999, când a intrat în vigoare noua Constituţie.