Un număr de 8,7 milioane de decese s-au înregistrat într-un singur an. Cifra i-a îngrozit și pe experți. Motivul acestui val de decese este legat de poluarea atmosferică cauzată de arderea combustibililor fosili, cum sunt cărbunele și petrolul.

Astfel, 8,7 milioane de decese s-au înregistrat la nivel global în 2018.

Datele se regăsesc într-un raport făcut public recent. Cu alte cuvinte, unul din cinci oameni care au murit în acel an au avut ca factor determinant poluarea atmosferică. Aceasta e părerea cercetătorilor. Specialiștii au fost ei înșiși surprinși de această descoperire care a dat peste cap orice estimare de până atunci, scrie The Guardian.

Numărul enorm al deceselor depășește estimările anterioare. Cercetătorii studiului au descris rezultatele ca fiind „uluitoare”.

„Descoperim din ce în ce mai multe despre impactul poluării. Este peste tot. Cu cât căutăm mai multe efecte, cu atât găsim mai multe”, a declarat Eloise Marais, geograf la Universitatea din Londra și coautor al studiului.

Cele 8,7 milioane de decese din 2018 reprezintă un factor cheie la „povara globală a mortalității și a bolilor”,  arată studiul. Cercetarea este rezultatul colaborării dintre oamenii de știință de la Universitatea Harvard, Universitatea din Birmingham, Universitatea Leicester și Universitatea din Londra.

Aceste decese sunt mai multe decât cele cauzate de tutun sau malarie

S-a constatat astfel că aceste decese provocate de poluarea atmosferică sunt mai multe decât cele cauzate anual la nivel global din cauza tutunului și a malariei.

Țările cu cel mai mare consum de combustibili fosili din fabricile de energie electrică, case și vehicule au avut cele mai dramatice bilanțuri, studiul constatând că unul din zece decese din SUA și Europa a avut această cauză. Poluarea a provocat o treime din numărul deceselor din Asia de Est, care include China. Ratele de deces în America de Sud și Africa au fost semnificativ mai mici.

Oamenii de știință au stabilit legături între poluarea aerului rezultată din arderea combustibililor fosili și afecțiunile cardiace și respiratorii, precum și cu pierderea vederii. Dacă nu ar exista  această poluare,  speranța medie de viață a populației lumii ar crește cu mai mult de un an. Costurile economice și de sănătate la nivel mondial ar scădea cu aproximativ 2,9 miliarde de dolari.

Noua estimare a deceselor, publicată în revista Environmental Research, depășește alte statistici anterioare de cuantificare a pericolului mortal al combustibililor fosili. Spre exemplu, un raport din 2019, a constatat că 4,2 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului provenită din praful și fumul rezultat din incendii, precum și din arderea combustibililor fosili.

Această nouă cercetare analizează în detaliu impactul particulelor care ajung în aer în urma activității centralelor electrice, din traficul rutier sau din alte surse. Aceste particule cunoscute sub numele de PM2,5, odată inhalate, se depun în plămâni și pot provoca o varietate de probleme de sănătate.