În mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană l-au răsturnat cu maşina pe tânărul soldat Lee Rigby la Londra înainte de a-l ucide cu lovituri de cuţit. Pe înregistrarea filmată chiar după agresiune, unul dintre atacatori declara că a vrut să-i răzbune pe "musulmanii ucişi de soldaţi britanici". În cursul procesului său, acest tată a şase copii a declarat că era în "misiune" în calitate de "soldat al lui Allah" şi în "război împotriva Marii Britanii", invocând legea talionului. 

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian de 25 de ani, recent convertit la jihadism, a intrat cu maşina sa în trei militari, ucigând unul şi rănind altul pe marginea unui drum la periferia Montrealului. Urmărit de poliţie, atacatorul a ieşit din vehicul cu un cuţit în mână şi a fost împuşcat. Potrivit familiei, tânărul voia să ajungă în Siria. 

De câţiva ani, Al Qaida şi gruparea Statul Islamic cer – în articole lungi şi înregistrări video pe internet – recruţilor lor şi voluntarilor să treacă la acţiune fără să aştepte, fără ordine precise, fără organizaţie care să-i antreneze şi să-i susţină. 

Trecerea la acţiune în mod izolat şi cu indiferent ce armă disponibilă, acesta era consemnul dat în septembrie 2014 de Abu Mohammed Al-Adnani, purtător de cuvânt oficial al grupării jihadiste Statul Islamic. 

Într-un mesaj audio difuzat de Al Furqan, principalul canal al media al SI, sirianul ceruse celor pe care el îi numea "soldaţi ai califatului" să atace ţinte prin toate mijloacele:"Ridicaţi-vă, monoteiştilor, şi apăraţi-vă începând din locul vostru de reşedinţă, oriunde ar fi!". 

"Dacă nu puteţi detona o bombă sau să trageţi un foc de armă", le-a spus el, "descurcaţi-vă pentru a fi singuri cu un necredincios francez sau american şi zdrobiţi-i craniul cu o piatră, ucideţi-l cu lovituri de cuţit, răsturnaţi-l cu maşina voastră…". 

În urmă cu o lună, în 13 iunie, Larossi Abballa a utilizat un simplu cuţit pentru a ucide un poliţist şi pe soţia sa la domiciliul lor în apropiere de Paris, într-un atac care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. 

Secţiunea antiteroristă a parchetului din Paris este însărcinată cu ancheta asupra atacului cu camion la Nisa ale cărei motivaţii nu sunt încă cunoscute.

După atentatul de la Nisa, Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale franceze – Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale/ GIGN/ , a vorbit despre "un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa". Potrivit lui, forţele de ordine s-au confruntat cu "un mod de operare extrem de dificil de contracarat". 'Teroriştii se adaptează dispozitivelor de securitate', a mai spus el la postul de televiziune Europe 1 vineri dimineaţă.

"Anul trecut, în Israel au existat circa 50 de atacuri de tipul celor aşa-numite atacuri cu vehicul berbec. Este un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa", remarcă el. "Acest mod de operare corespunde consemnelor Stat Islamic. În absenţa unei arme grele, a unui dispozitiv exploziv, Stat Islamic recomandă utilizarea acestor vehicule pentru a se încerca să se facă maximum de victime", a spus el.

Ancheta va preciza dacă au existat breşe în dispozitivul de control, de jalonare şi de protejare a mulţimii, a mai explicat fostul director GIGN, care se întreabă cum a putut să se infiltreze un astfel de camion când circulaţia fusese interzisă pe Promenada Englezilor. 'Dar trebuie recunoscut că acest mod de acţiune prin substituire este extrem de dificil de contracarat. Dacă nu s-ar fi întâmplat aici, ar fi fost în altă parte. Teroriştii acţionează în mod imprevizibil şi se adaptează dispozitivelor de securitate', a spus el.

Camionul utilizat în cursul atentatului de joi seara la Nisa fusese închiriat în urmă cu câteva zile în regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur PACA, potrivit Europe 1, care citează o sursă poliţienească apropiată anchetei.

Camionul alb de mare tonaj, care avea 'parbrizul ciuruit de gloanţe şi bara şi grilajul de protecţie smulse', şi-a schimbat traseul 'cel puţin o dată în timpul cursei sale de 2 km' pentru a lovi mulţimea, a afirmat sursa citată. Teroristul, identificat ca fiind un franco-tunisian de 31 de ani, a 'căutat clar să facă maximum de victime', a estimat aceasta. AGERPRES