Peste 600 de apartamente, o cladire de birouri si un hotel de cinci stele.
Dumitru Dragomir vrea sa construiasca in Bucuresti un ansamblu imobiliar din credite bancare. Proiectant va fi arhitectul Anca Petrescu, care s-a ocupat in urma cu aproape trei decenii de planurile Casei Poporului.


Daca ar fi ramas ziarist sportiv, Bogdan Dragomir ar fi vorbit despre milioanele de euro cu care se transfera fotbalistii, din liga pe care o conduce tatal sau, la cluburile straine. Insa, de cand a preluat afacerile familiei, ii sunt mult mai familiare transferurile bancare si discutiile despre milioanele de euro pe care vrea sa le investeasca. Daca in ultimii trei ani a condus hotelul Crystal Palace din Bucuresti, o afacere de familie, pentru Bogdan greul de-abia acum incepe. Pentru ca una este sa conduci un hotel cu 70 de camere si alta este sa intri intr-un proiect imobiliar de peste 70 de milioane de euro, pe o piata din care au inceput sa iasa scantei. “Suntem acum in faza de proiectare pentru un ansamblu care sa cuprinda cateva blocuri care vor insuma peste 600 de apartamente, o cladire de birouri si un hotel de cinci stele. Vor fi peste 110.000 de metri patrati construiti”, explica Bogdan Dragomir.


Complexul va fi construit pe un teren de 8.000 de metri patrati din apropierea Circului Globus, cumparat la inceputul acestui an. Conform proiectului, blocurile vor avea peste 20 de etaje, cladirea de birouri va depasi 22 de etaje, iar hotelul cel putin 25 de etaje. Apartamentele vor avea intre 110 si 120 de metri patrati, in vreme ce hotelul va insuma peste 300 de camere. In plus, legatura dintre blocuri, hotel si cladirea de birouri va fi facuta de galerii comerciale. “Va fi ca un minioras, cu scoli, gradinite, restaurante si cluburi de sanatate”, afirma Dragomir.


Interesant este ca deja un fond britanic de investitii a vrut sa cumpere proiectul si terenul, in stadiul de acum, cu zece milioane de euro. “Am refuzat propunerea”, spune Bogdan Dragomir, care nu a dorit sa precizeze numele fondului de investitii. El a mentionat doar ca fondul britanic a fost adus la discutii de “o persoana foarte cunoscuta din mediul bancar romanesc”.


Daca lucrarile de constructii vor incepe cel tarziu in toamna acestui an, ele vor fi gata in circa trei ani. Dar de unde vor veni banii? “In principal din credite bancare. Am vorbit cu aproape toate bancile mari si sunt dispuse sa ne acorde credite, mai ales cand au vazut ca este vorba de sute de apartamente. O sa vedem ce banca alegem in maxim o luna”, spune omul de afaceri. In afara de proiectul in sine, garantiile catre banci vor include hotelul Cristal Palace, cartierul de 16 vile de lux din Pipera, inaugurat recent, plus alte cateva proprietati. O posibilitate ar fi si vanzarea unui pachet din actiunile companiei care va administra proiectul catre un fond de investitii, care ar urma sa vina cu un aport de capital. “Avem avocati si consultanti si studiem acum ca sa vedem cum este mai rentabil, sa lucram doar cu bancile, sau sa atragem si un fond de investitii”, explica Dragomir junior.
Daca in cazul apartamentelor si al cladirii de birouri lucrurile sunt simple (exista o mare cerere pe piata si este aproape sigur ca vor fi asimilate imediat), cu hotelul lucrurile sunt ceva mai complicate. si asta pentru ca Dragomir spune ca hotelul de cinci stele nu va fi operat sub nici un brand international, ci in regim propriu si sub un nume propriu. “Preferam sa-l manageriem noi, pentru ca avem deja experienta cu Crystal Palace”, sustine Dragomir. Ar fi o premiera pentru Bucuresti, unde toate cele cinci mari hoteluri de cinci stele (Marriott, Hilton, Crowne Plaza, InterContinental si Howard Johnson) sunt sub umbrela unui brand international si, mai mult decat atat, nici unul dintre ele nu are in prezent manager general roman.


Experienta ultimilor ani a demonstrat ca intre fotbal si afacerile imobiliare nu este o distanta prea mare. Hagi are hotelul Iaki din Mamaia, Adrian Ilie detine hotelul Ruia din Poiana Brasov, iar Timofte are hotelul Boavista din Timisoara. Iar in tot mai dinamicul sector imobiliar se intalnesc, aproape la fel de des ca in tribune, personaje precum Giovani Becali, Anghel Iordanescu, Piturca sau Gica Popescu.

Proiectul lui Dragomir

• Valoarea totala va depasi 70 de milioane de euro. Constructia va incepe in a doua jumatate a acestui an si se va incheia in trei ani.


• Cele cateva blocuri de apartamente vor avea peste 20 de etaje si vor cumula peste 600 de locuinte, cu suprafete intre 110 si 120 de metri patrati.


• Hotelul va fi clasificat la cinci stele, va avea peste 25 de etaje si 300 de camere.


• Cladirea de birouri va avea peste 22 de etaje, iar conexiunea cu hotelul si blocurile de locuinte va fi realizata de o galerie comerciala.

Peste 1.600 de camere de cinci stele

• Athenee Palace Hilton (272 camere) – actionar majoritar George Copos


• Crowne Plaza Hotel (164 camere) – actionar majoritar George Copos

• Marriott Grand Hotel (402 camere) – actionari: Strabag, ONT Carpati, Fathi Taher

• InterContinental Bucuresti (423 camere) – actionar Viorel

Paunescu
• Howard Johnson Grand Plaza Hotel (285 camere) – actionari: Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte

• Casa Capsa (61 de camere)

• Persepolis Hotel (20 de camere)