Expertii estimau ca taxa auto va fi inlocuita de un impozit auto, platit in functie de gradul de poluare, capacitatea cilindrica si vechimea masinii.
Vineri, in sedinta de guvern, premierul a vorbit de transformarea taxei auto intr-un timbru de mediu, fara a prezenta prea multe detalii. Ponta a prezentat doar principiul dupa care va functiona acesta – proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice, scrie dailybusiness.ro.

Ce ar trebui sa intelegem din planul autoritatilor? Expertii vad semnele clare ale introducerii impozitului auto. “Ponta a evitat detaliile deoarece pentru a introduce noul impozit, trebuie modificat Codul Fiscal. Orice alta forma de taxare este exclusa”, afirma expertul auto Razvan Marinescu.

Cum va fi calculata noua taxa

De altfel, premierul a spus ca plata pentru acest timbru de mediu va fi determinata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului. “Impozitul se va calcula, cel mai probabil, dupa o grila ce va include vechimea masinii, norma de poluare si capacitatea cilindrica. Pornind de la un impozit minim de 56 de lei, platit acum pentru un autoturism Dacia din 2000, se poate ajunge usor la sume de ordinul sutelor de lei, daca se va lua in calcul vechimea si norma de poluare”, a explicat anterior, expertul Razvan Marinescu.

Citiţi şi:  Taxa de mediu va fi adoptată în urma unei dezbateri publice

Practic aceasta noua taxa inseamna un nou impozit auto anualpe care-l vor plati toti proprietarii de automobile, camioane, tractoare sau alte vehicule cu motor pe carburanti fosili (benzina, motorina, GPL) a carei valoare va fi in functie de vechime si poluare. “N-au anuntat mai multe detalii pentru ca, probabil, nu au inca normele de aplicare, insa ideea pare a fi foarte clara”, spune si Vlad Hagiu, consultant in transporturi.

Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, crede ca introducerea impozitului se va face foarte repede. “Guvernul vrea sa taxeze soferii pentru ca are nevoie ca de aer de bani pentru a acoperi deficitul bugetar. Ma astept sa vedem chiar si o taxa de autostrada din acest an”, spune Lixandru. De cand va fi aplicat timbrul de mediu? Potrivit lui Marinescu, daca va lua intradevar forma unui impozit aplicat pentru toti cei care detin automobile, acesta va fi aplicat la 6 luni distanta de la adoptare, pentru ca asa cere Codul Fiscal. Ramane de vazut daca autoritatile vor respecta legea. In cazul majorarii TVA de la 19 la 24%, Guvernul Boc a trecut peste lege si a aplicat-o peste noapte, in ciuda protestelor mediului de afaceri.

Timbrul de mediu, o bomba sociala

Noua taxa anuala va obliga peste doua milioane de romani cu venituri mici, salariati sau pensionari sa-si traga masinile ieftine si vechi pe dreapta si sa le radieze din circulatie, estimeaza deputatul Tudor Ciuhodaru.  La un parc auto de 5,4 milioane de masini in mare parte imbatranit, avand inmatriculate 932.000 de automobile mai vechi de 20 de ani, 1,3 milioane de unitati vechi de 6-10 ani si doar 640.000 de mii de unitati de maxim doi ani vechime consecintele sunt previzibile.

Cel mai mare impozit va fi platit de cei cu masini vechi. Aparent incasarile bugetare vor creste pentru ca milioane de romani vor fi puse la plata.  “Introducerea impozitului auto in functie de gradul de poluare echivaleaza cu o bomba sociala”, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness.ro Marius Carp, fostul director executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in prezent secretar general al Asociatiei Concesionarilor DaciaRenault. Asta pentru ca, daca impozitul va fi cu atat mai mare cu cat masina este mai veche si are un motor mai poluant, cateva milioane de romani vor avea de platit sume considerabile.

“Cum majoritatea sunt Dacia 1300, Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 5, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett, va fi mai ieftin sa scapi de masina decat sa platesti impozit”, afirma analistul auto Razvan Marinescu. Asta mai cu seama ca majoritatea proprietarilor de astfel de masini sunt pensionari sau persoane cu venituri reduse.

Sursa: dailybusiness.ro