Agenţia spaţială rusă Roscosmos şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au decis să amâne lansarea misiunii comune de cercetare ExoMars către Planeta Roşie până în toamna anului 2022 din cauza situaţiei privind epidemia de coronavirus din Europa, a anunţat joi agenţia spaţială rusă, relatează Reuters şi AFP.

„Roscosmos şi Agenţia Spaţială Europeană au decis să amâne până în 2022 lansarea celei de-a doua misiuni ExoMars destinată explorării Planetei Roşii”, a afirmat agenţia într-un comunicat.

„Cele două părţi au fost nevoite să recunoască că faza finală a activităţilor ExoMars este compromisă de agravarea situaţiei epidemiologice (Covid-19) din ţările europene”, a precizat Roscosmos.

Nu putem accepta nicio marjă de eroare

Şeful Roscomos, Dmitri Rogozin, a declarat că decizia a fost „dificilă, însă bine cântărită”. „Este motivată în principal de necesitatea de a maximiza robusteţea tuturor sistemelor ExoMars şi de circumstanţele” legate de epidemie, a spus el, citat în comunicat.

Situaţia din Europa „nu le-a permis experţilor noştri să efectueze vizite în industriile partenere”, a spus el.

La rândul său, şeful ESA, Jan Worner, a declarat că vrea „să fie 100% sigur de o misiune de succes”. „Nu putem accepta nicio marjă de eroare. Mai multe verificări vor asigura o călătorie sigură şi cele mai bune rezultate ştiinţifice pe Marte”, a afirmat el.

Rusia furnizează lansatorul, modulul de coborâre (cu elemente europene, inclusiv paraşute) şi platforma de aterizare pentru ExoMars, în timp ce robotul este european. El va trebui să foreze solul marţian şi să încerce să găsească semne de viaţă pe Planeta Roşie, scrie Agerpres.