Potrivit Dpa, o petiţie prin care se cere o anchetă cu privire la „monopolul de media” al mogulului Rupert Murdoch a strâns până luni peste 90.000 de semnături în Australia, în doar 48 de ore de la lansare, informează agerpres.

Se pare că inițiativa a fost anunţată sâmbătă într-un mesaj pe Twitter de fostul premier australian Kevin Rudd, care a calificat imperiul media al lui Murdoch drept „un cancer al democraţiei”.

Într-un clip video cu peste 1 milion de vizualizări difuzat pe aceeaşi reţea socială, Rudd cere comisiei regale de anchetă să examineze „abuzurile monopolului de media din Australia” şi să facă recomandări pentru o „maximă diversificare a proprietăţii asupra media”.

În același timp, Rudd a declarat luni pe postul ABC News că Murdoch (89 de ani) controlează 70% din media tipărite din Australia şi deţine „practic toate ziarele” din statul australian Queensland.

Ce acuzații se aduc

În ceea ce privește seria de nemulțumiri, foostul premier a acuzat totodată compania News Corporation a lui Murdoch că ia poziţie în favoarea guvernului liberal conservator şi a deplâns faptul că nimeni nu are curaj să denunţe această stare de lucruri.

„Peste tot oamenii se fac că nu văd că platformele de media ale lui Murdoch nu mai livrează nimic care să se apropie de un jurnalism echilibrat. Prea mulţi oameni din Australia, atât din politică şi din presă, cât şi din comunitatea australiană în general sunt prea speriaţi să ridice mâna şi să spună că e greşit. Se tem de imperiul Murdoch”, a spus Rudd.

În august, James Murdoch, unul dintre fiii magnatului, a demisionat din conducerea News Corp, evocând „dezacorduri în legătură cu anumite conţinuturi editoriale” din publicaţiile companiei.

Într-un articol apărut sâmbătă în New York Times, James Murdoch a detaliat motivele plecării sale, afirmând că News Corp legitimizează dezinformarea.

„El a spus-o, nu eu”, a subliniat fostul premier australian.