Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, este de părere că trebuie să depăşim faza proiectelor pe hârtie. Ea a subliniat că modalităţile de sprijin pentru persoanele care urmează a fi disponibilizate în urma restructurării Complexului Energetic Hunedoara reprezintă o preocupare pentru guvernanți.

„Ştiu că activitatea economică din Valea Jiului este de 30 de ani încoace un „cartof fierbinte”, dar la fel de mult cred că de noi toţi – guvernanţi, sindicate, autorităţi locale, oameni ai Văii Jiului – depinde să depăşim faza proiectelor pe hârtie şi să dezvoltăm cu adevărat zona. Modalităţile de sprijin pentru persoanele care urmează a fi disponibilizate în urma restructurării Complexului Energetic Hunedoara reprezintă o preocupare pentru noi, mai ales în condiţiile în care Ministerul Muncii a fost cel care şi-a asumat, la sfârşitul lunii februarie, plata drepturilor restante pentru mineri„, a anunțat ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan a arătat că, în cadrul discuţiilor, au fost abordate şi intervenţiile punctuale pe care Ministerul Muncii le-ar putea avea, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a facilita reintegrarea pe piaţa muncii în zona Văii Jiului.

Raluca Turcan, despre ce soluții are în vedere

„Oamenii care îşi încheie acum activitatea, mulţi dintre ei dornici să rămână în zona în care au crescut şi au muncit atâţia ani, au de cele mai multe ori atât vârsta, cât şi dorinţa de a se menţine în viaţa activă şi ne-am propus să îi sprijinim în acest sens”, a subliniat Turcan.

Trebuie amintit că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că săptămâna aceasta va prezenta în Guvern Memorandumul referitor la planul de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Urmează apoi să fie realizate demersuri pentru punerea în acord cu Uniunea Europeană. Acesta declara în februarie că Ministerul Energiei a susţinut că soluţia divizării CEH în două companii, una care să treacă sub autoritatea Consiliului Judeţean şi alta care să rămână în coordonarea ministerului, rămâne cea mai sustenabilă opţiune.

„Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate. Este vorba de separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie”, a arătat ministrul.