Establishment-ul politic german a luat în discuţie efectul unor astfel de informaţii asupra alegerilor federale de anul viitor. 

"Este necesar să utilizăm pe deplin cadrul legislativ într-un mod consecvent", a declarat Heiko Maas tabloidului german Bild am Sonntag. 

În conformitate cu legea germană, răspândirea de informaţii false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare. 

Maas a cerut Facebook să-şi asume consecinţele în această privinţă şi a spus că reţeaua socială "câştigă, de asemenea, o mulţime de bani cu ştiri false". 

După victoria neaşteptată a lui Donal Trump la alegerile prezidenţiale din SUA la 8 noiembrie, atenţia politicienilor germani s-a focalizat asupra amplorii pe care le-ar putea lua site-urile de ştiri false, în cazul în care s-ar da drept mass-media legitime, pentru a influenţa opinia alegătorilor. 

Într-un recent discurs în parlament, cancelarul Angela Merkel a recunoscut rolul pe care l-ar putea juca ştirile false în timpul alegerilor din Germania, solicitând noi modalităţi pentru a reglementa informaţiile on-line şi măsuri mai severe pentru incitarea la ură. 

Tot duminică, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru o nouă legislaţie privind măsurile împotriva ştirilor false, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. 

Într-un interviu pentru grupul media Funke din Germania, Schulz a spus că platforme de social media, cum ar fi Facebook, ar trebui să fie responsabile pentru incapacitatea de a preveni difuzarea de ştiri false. 

Facebook permite utilizatorilor să raporteze ştirile false

Utilizatorii reţelei vor putea marca ştirile care sunt false, iar Facebook ia în calcul şi o schimbare a algoritmului. “ Noi nu putem deveni arbitri adevărului aşa ca am decis să le oferim utilizatorilor o voce. Abordăm această problemă foarte atent”, au declarat oficialii Facebook. 

Reţeaua socială a adăugat opţiunea “it's a fake news story”/ “această ştire este falsă”, pe lângă cele de spam şi alt conţinut considerat indecent. 

Ştirile considerate false vor primi o etichetă prin care se va explica de ce au fost catalogate astfel şi vor apărea în partea de jos a feed-ului. Compania analizează şi metode de a preveni răspândirea ştirilor false.  Facebook va penaliza site-urile care vor încerca să copieze comportamentul publicaţiilor mari sau care induc în eroare cititorii.