Ministrul Educației a făcut un anunț extrem de important legat de modul în care se vor desfășura Bacalaureatul și Evaluarea Națională.

El insistă pentru desfășurarea față în față a examenelor, chiar și în cazul localităților pentru care s-a dispus măsura intrării în carantină.

Ministrul Educației a făcut un anunț extrem de important. ”Este o certitudine”

Sorin Cîmpeanu dă asigurări că Bacalaureatul și Evaluarea Națională din 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.

El a precizat că au fost demarate discuții la nivelul CNSU pentru ca elevii din zonele aflate în carantină să poată participa la examenele naționale, chiar dacă vor fi impuse reguli sanitare în plus.

Sorin Cîmpeanu spus că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.

”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, despre Bacalaureat și Evaluarea Națională, la TVR 1.

”Toți elevii revin la școală în 4 mai, după scenariile cunoscute”

Pentru elevii din zonele care vor fi în carantină la data susținerii examenelor, sunt deja discuții pentru ca ei să poată participa.

”Avem demarate discuții la nivelul CNSU și pentru situația în care unele localități ar fi în carantină, de analiză a posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicităm organizarea examenului naționale, știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”, a explicat ministrul Educației.

În 4 mai, pentru toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale, se va reveni la școală după scenariile cunoscute, a subliniat ministrul.

Despre decizia prelungirii vacanței de primăvară, ministrul a spus că a fost luată în condițiile în care rata de infectare este crescută în luna aprilie.

”Orele remediale, posibile cu prezență fizică în școli”

”Am fi putut să facem o punte din predarea online, însă dezavantajele ar fi fost două. N-am mai fi avut ocazia săptămânii 18-25 iunie cu prezență fizică, în condițiile în care pierderile sunt foarte mari la predarea online. Dacă s-ar fi predat online, diferențele care au accentuat foarte mult inechitatea s-ar fi aprofundat și mai mult”.

Orele remediale sunt posibile cu prezență fizică în școli, a precizat ministrul.

La nivel preșcolar s-a decis ca grădinițele care primesc avizul DSP să poată continua activitatea, inclusiv pe perioada vacanței. Este vorba de peste 1.100 de grădinițe care au obținut acest aviz.

Despre testarea elevilor, ministrul a declarat că sunt disponibile testele rapide. Pentru testele noninvazive există o solicitare a premierului, o promisiune de implicare pentru a identifica soluții, și este o solicitare de introducere a acestor teste în metodologia INSP.